Fröken Snusk stoppades av polisen
Fröken Snusk stoppades av polisen. Nu väcker hennes beteendes starka reaktioner. - Foto: Christine Olsson/TT Bild, Janerik Henriksson/TT Bild, TikTok/Fröken Snusk

Fröken Snusks beteende mot polisen chockar fansen: "Tagga ner"

Fröken Snusk stoppades av polis. Nu sprids klippet på sociala medier, och Fröken Snusks beteende mot polisen har delat fansen i två läger. "Gumman tagga ner", lyder en reaktion.


Artisten Fröken Snusk tog Sverige med storm med sin EPA-dunk hit "Rid mig som en dalahäst". En succé hon följde upp med "Trakten till EPA:n" som hon gjorde tillsammans med rapparen 1. Cuz.

Precis som 1. Cuz så är Fröken Snusks signum att alltid vara maskerad, och Frökens mask är en rosa rånarluva. Bara en handfull människor vet vem som döljer bakom masken.

Fröken Snusk. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

I en intervju med Nyheter24 berättade Fröken Snusk att hon har masken på sig för jämnan – men inte när hon är själv.

– Men när jag varit hemma och ska ut och handla lite snabbt, då kör jag inte med masken utan då åker jag vanligt, sa Fröken Snusk till Nyheter24 då.

Fröken Snusk fick även frågan om hon någonsin kommer att avslöja vem det är som döljer sig bakom masken.

– Nej, aldrig, svarade hon då.

Fröken Snusk stoppad av polis – lägger ut klippet på TikTok

Några som försökte få sig en titt på Fröken Snusks ansikte var polisen – i alla fall om vi ska tro på ett klipp som Fröken Snusk la ut på sin TikTok där hon har över 180 000 följare.

Den korta videosnutten som Fröken Snusk la ut visar hur hon sitter som passagerare i en bil som enligt Fröken Snusk stoppas av polis. 

I klippet hörs Fröken Snusk få frågan om hon visa sitt legitimation. 

Fröken Snusk stoppades av polis och vägrade visa någon id-handling. Bildkälla: TikTok/Frokensnuskofficiell

När Fröken Snusk säger att hon inte har något på sig så blir hon ombedd att uppge sitt personnummer. Något hon inte vill.

"Dom verkar vilja veta vem jag är tur att snuskisen vet sina rättigheter", skrev Fröken Snusk och la till två emojis – en poliskonstapel och en gris.

I kommentarsfältet uppmanade sedan Fröken Snusk sina följare att kommentera en grisemoji.

Fröken Snusk uppmanade följarna att kommentera en grisemoji. Bildkälla: TikTok/frokensnuskofficiell
Fröken Snusk la ut ett klipp som ska visa hur hon stoppas av polis. Bildkälla: TikTok/frokensnuskofficial

Klippet på Fröken Snusk och polis delar fansen i två läger: "Så pinsam människa"

I kommentarsfältet på Fröken Snusks TikTok är reaktionerna blandade. En del följare anser att Fröken Snusks attityd var helt rätt gentemot polisen, medan andra riktar kritik mot hennes beteende och menar att det var omoget.

På Instagram la även kontot RapofSweden ut klippet som visar hur Fröken Snusk stoppas, och även där har det skapat starka känslor. Några kommentarer lyder:

"Så pinsam människa, gumman tagga ner vi är inte Colombia och du är inte Escobar", skrev en person och syftade på den ökända knarkbaronen Pablo Escobar.

"Gör som polisen säger bara. Punkt"

"Det är väl klart att polisen misstänker något när hon har på sig en jävla rånarluva"  

I kommentarsfältet på RapOfSweden så rasar kommentarerna in, och följarna har delade meningar om vad som hänt. Bildkälla: Instagram/RapOfSweden

Advokaten reder ut: Hade Fröken Snusk rätt att neka polisen? 

Så hur ligger det till egentligen? Har Fröken Snusk lagen på sin sida eller inte? Nyheter24 kontaktade försvarsadvokaten Adam Borg som efter fem år på advokatfirman De Basso nu har startat en egen advokatfirma.

För Nyheter24 reder Adam Borg ut hur det ligger till.

Har polisen rätt att kräva legitimation eller personnummer när hon är passagerare i en bil?

– Svaret är generellt nej. Polisen har inte rätt att kräva legitimering bara för att man sitter som passagerare i en bil. Var och en har rätt att vägra uppge sin identitet till polisen när det saknas ett direkt lagstöd som ålägger en sådan skyldighet. Det finns dock vissa situationer där lagstöd finns för polisen att kräva att en person ska identifiera sig och då har man givetvis en skyldighet att legitimera sig, säger Adam Borg till Nyheter24.

Det kan till exempel handla om att personen är efterspanad eller efterlyst. Om personen vägrar uppge sin identitet så kan denne omhändertas av polisen. 

Advokat Adam Borg.

Adam Borg har tagit del av videon på Fröken Snusks konfrontation med polisen.

– Ingenting i videon tyder på Fröken Snusk är efterspanad eller efterlyst och spontant känns det inte som att hon är det. Men det går såklart inte att utesluta, säger Adam Borg till Nyheter24.

Adam Borg berättar att polisen i samband med ett gripande, omhändertagande eller avlägsnande har rätt att kontrollera och kroppsvisitera en person för att kunna fastställa identiteten. 

– Utifrån det som framgår i videon verkar det inte föreligga en sådan situation och hon verkar inte heller vara skäligen misstänkt för brott. Det är därför inte säkert att polisen haft rätt att kräva legitimering enligt detta lagstöd, säger Adam Borg till Nyheter24.

Om Fröken Snusk själv kört bilen hade det sett annorlunda ut. Vid en trafikkontroll ska föraren nämligen överlämna sitt körkort om polisen begär det.

– Fröken Snusk verkar inte ha framfört bilen utan endast suttit som passagerare varför polisen inte heller haft rätt att kräva legitimering enligt detta lagstöd, säger Adam Borg.

Inte heller i Utlänningslagen tror Adam Borg att polisen kan hitta lagstöd för att kontrollera Fröken Snusks id.

– Alla vet nog att Fröken Snusk har rätt att vara i landet varför polisen inte heller haft rätt att kräva legitimering enligt detta lagstöd. Så sammanfattningsvis så kan det mycket väl vara så att Fröken Snusk haft koll på sina rättigheter och skyldigheter och att det inte har förelegat lagstöd för polisen att kräva legitimering. Hon hade i sådant fall rätt att vägra att legitimera sig, avslutar Adam Borg.

Nyheter24 söker Fröken Snusks producent Rasmus Gozzi.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!