Därför tävlar inte Marcus och Martinus i Norska Melodi Grand Prix.
Därför tävlar inte Marcus och Martinus i Norska Melodi Grand Prix. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Rodrigo Freitas/NTB/TT.

Därför tävlar Marcus och Martinus inte i Norge

Många är det som frågar sig varför den norska duon Marcus och Martinus ställer upp i svenska Melodifestivalen, i stället för att med verka i Norges folkfest.


Den norska Melodifestivalen som går vid namn Melodi Grand Prix (MGP) blir utan Marcus och Martinus som i stället har valt att två år i rad ställa upp i den svenska Melodifestivalen. Efter finalen står det kart att norrmännen kommer att representera Sverige i Eurovision 2024.

År 2012 ställde Marcus och Martinus upp i Melodi Grand Prix Junior, där de också vann hela tävlingen.

Bert Karlsson ilsken över Marcus och Martinus bidrag i Mello

Foto: Daniel Bengtsson/STELLA Pictures.

Därför tävlar Marcus och Martinus i Sverige 

Det finns flera anledningar till att bröderna hellre tävlar i Sverige. 

Till Aftonbladet har Marcus sagt att Sverige har en speciell plats i brödernas hjärtan. Men MGP får inte alls lika mycket uppmärksamhet i Norge som Melodifestivalen får i Sverige. 

MGP:s deltävlingar sågs i år av ungefär en halv miljon personer. Finalen sågs av 843 000 personer, enligt Aftonbladet.

De siffrorna kommer dock inte i närheten av Melodifestivalens siffror. Den deltävling där Marcus oh Martinus tävlade sågs av 2,6 miljoner personer i direktsändning. Då räknas inte de som tittade på programmet på SVT Play. 

Norska stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

Vad säger reglerna?

I Melodifestivalen finns vissa regler vad det gäller medborgarskap. Minst en av upphovspersonerna till bidraget måste vara svensk medborgare. Upphovsmännen till norrmännens bidrag "Unforgettable" är Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen och Martinus Gunnarsen, där bland annat Thörnfeldt är svensk medborgare.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Miljonsmällen: Så dyrt blir Eurovision för Malmö

Så mycket tjänar finalisterna i Melodifestivalen 2024

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!