Jan Guillou är en av Sveriges bästsäljande författare.
Jan Guillou är en av Sveriges bästsäljande författare. - Foto: Berit Roald/NTB/TT och Claudio Bresciani/TT

Jan Guillous förmögenhet – så många miljoner tjänar författaren

Jan Guillou är en av Sveriges mest välkända författare, med miljontals sålda böcker under den flera decennier långa karriären. Nyheter24 har kikat närmare på 79-åringens ekonomi.


Författaren och journalisten Jan Guillou har en minst sagt gedigen karriär bakom sig. Enligt tidningen Vi har 79-åringen fått över 50 romaner publicerade, däribland "Ondskan" och "Det stora århundradet"-serien.

Och att vara en av Sveriges bästsäljande författare tycks vara en lönsam historia.

Allt om Jan Guillou: Fru, barn och tiden i fängelse

Jan Guillous förmögenhet – så mycket pengar tjänar han

Under 2022 hade nämligen Jan Guillous, enligt handlingar från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på hela 3 443 300 kronor. 

Men det slutar inte där. Författaren hade också ett överskott av kapital som landade på stadiga 1 593 071 kronor.

Miljontillgångarna i Jan Guillous bolag

Jan Guillous har fyra aktiva bolagsengagemang, däribland som enda styrelseledamot i Achilleus Art o Media Aktiebolag där hans fru Ann-Marie Skarp också är suppleant.

Detta bolag är i sin tur moderbolag till fyra andra bolag: Piratförlaget Holding AB, Piratförlaget Aktiebolag, Pocketförlaget Sverige AB och Bokon AB.

Vid det senaste bokslutet, i juni 2022, redovisade Achilleus Art o Media Aktiebolag en omsättning på 8 641 000 kronor och en vinst på 6 846 000 kronor. Tillgångarna i bolaget beräknades samtidigt uppgå till 73 383 000 kronor. 

Jan Guillou bor i femrummare på Östermalm

Tillsammans med sin fru Ann-Marie Skarp bor Jan Guillou i en femrummare på Östermalm i Stockholm. Bostaden är 173 kvadratmeter stor och är, enligt Hitta, värderad till 24 miljoner kronor. 

Dessutom har Guillou en "skrivarstuga" belägen i Uppland. 

– Det fanns varken vatten eller toalett, vinden var oinredd och det blåste rakt igenom fönstren. Jag gjorde mycket själv: nya golv, ny spis, ett nytt trappräcke – jag hade att göra jämt. I dag vore det en idiotisk ekonomi, men på den tiden var det ju lönsamt eftersom jag tjänade in en hantverkarkostnad. Numera är det billigare för mig att anlita hantverkare för proffsjobb än att använda min tid. Men jag är inte en intellektuell med tummen mitt i handen, har han sagt om extrabostaden till Vi i villa tidigare.

Läs fler artiklar om Jan Guillou här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!