Ett öppet brev till Jessica Almenäs – och din jävla vikt

Det var tidigare under veckan som några oroliga följare skrev till Jessica Almenäs efter att hon den senaste tiden tappat i vikt. Hon svarade på ett... tämligen speciellt sätt. TRIGGERVARNING VIKT!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har sedan barnsben vetat vem Jessica Almenäs är. 

Då jag träffat henne flertalet gånger under mitt arbete som journalist så måste jag verkligen säga att jag delar mångas uppfattning om denna folkkära kvinna. Artig och skinande som en sol. 

Jessica Almenäs. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Men det skulle ju absolut visa sig att även solen har fläckar. 

Vi lever i en tid där fokus på kropp och vikt fortfarande är någonting som samhället tampas med. Pro-ana-tiderna är långt ifrån över. Under 2023 uppdagades det att Ozempic var det nya svarta och många kändisar har öppet berättat att de använder sig av läkemedlet för att tappa i vikt. 

Det man dock ofta glömmer är att ett viktras ibland kan bero på andra saker än just kroppstrender. 

Vissa som hamnar i en destruktiv relation, lider av ångest, börjar på medicin eller helt enkelt hamnat i en nedgående spiral kan ofta ge sken om detta när man ser att en bristande aptit bidragit till tappade kilon. . 

När det kommer till kollegor eller vänner så hör det inte till ovanligheten att man kikar till den som har rasat i vikt. Man frågar om allt är som det ska så det inte lurar någon elak partner där hemma som påstått att ens vän/kollega bör gå ned i vikt. Eller om det är så att personen mår dåligt av någon händelse som man kanske kan bolla med dem. Men det är ett sätt att säga "jag ser dig och finns här om du behöver mig". 

"Man ska aldrig kommentera någon annans kropp?". Ursäkta men vad fan är det för jävla påhitt. Att ta någon i armen och fråga hur det är med personen kan i många fall göra att människan plockas upp i tid och får hjälp. 

Det är under de senaste veckorna en rad människor som oroligt kommenterat Jessica Almenäs bilder då hon synbart rasat i vikt. Jag hade inte tänkt skriva någonting om detta men jag vill seriöst spy när jag såg hur hon svarade en följare SOM är en ung tjej med öppet Instagramkonto som artigt skrev och värnade om Jessica. 


Följarens kommentar till Jessica Almenäs. Bildkälla: jessicaalmenas/Instagram

Missförstå mig rätt här. 

Jag skiter vad Jessica gör med sin kropp och det är absolut inte ett brott att gå ned i vikt. Alltså för tusan gör vad ni vill med era kroppar. SAMT att om någon kommenterar på ett elakt eller drygt sätt så har man mitt fulla godkännande att sparka rakt ut och be personen dra åt helvete. 

Men med handen på hjärtat så tycker inte jag att man svarar "skämtar du nu??" till en orolig följare som frågar om allt är som det ska. Herre Gud till och med den eldiga Åsa Ingrosso svarar trevligare på kommentarerna om hennes vikt i stil med "Man får göra som man vill när man är vuxen hehe. Puss puss", och så vidare. 

Jessica du följs av närmare 126 000 människor på din Instagram. SJÄLVKLART kommer folk att reagera på att du som offentlig person rasar i vikt. Ett sätt att svara hade även kunnat vara: 

"Hej. Tack för att du bryr dig. Jag mår bara fint men uppskattar framöver om andra kan vara så snälla att inte kommentera min kropp. Ha en fortsatt fin kväll. Kram Jessica". 

"Skämtar du nu?". 

Jag vet inte vad det är som justerat din tidigare ödmjuka framtoning men min enda fråga efter att jag läst hur du svarar dina följare är nog: Skämtar du nu?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!