Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild. Bilden är ett montage.

Mikael Persbrandt har fem år kvar till pension – det ska han göra då

Mikael Persbrandt spelar diplomaten Dag Hammarskjöld som försökte lösa världskonflikter samtidigt som det stormade i hans eget känsloliv. På juldagen är det premiär för filmen om den svenske FN-hjälten. I en ny intervju berättar Persbrandt om hur det var att spela rollen – och om sin framtid.


Det kanske är att hårdra det lite, men för många unga är mannen som var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 1961 känd först och främst från den gängromantiska låten " Dag Hammarskjöld " med Dree Low och Einár, som handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Och allra mest får man med Hammarskjöld på sedeln, för han pryder tusenlappen. Något som Mikael Persbrandt också har noterat.

— Jag har ju pojkar hemma också, så jag har fått samma upplevelse. De visste precis, säger han och skrattar.

"Vi har aldrig varit i större behov av en sådan briljant person och diplomat som Dag Hammarskjöld", säger Mikael Persbrandt.

Men varför var han värd att hamna på tusenlappen? Det är något Mikael Persbrandt vill påminna om.

— Jag tror att filmen kommer i den absolut ultimata tiden här på jordklotet. Det har väl aldrig varit aktuellare och vi har aldrig varit i större behov av en sådan briljant person och diplomat som Dag Hammarskjöld, säger Mikael Persbrandt.

Spekulationerna om Dag Hammarskjölds privatliv

Persbrandt spelar Hammarskjöld under det sista året av hans liv. Klämd mellan stormakternas ambitioner försöker svensken lösa ett uppblossande inbördeskrig i Kongo. Samtidigt står Hammarskjölds privatliv i centrum för handlingen.

Mikael Persbrandt beskriver arbetet med "Hammarskjöld" som "en roll av en kaliber man sällan ser". Här med regissören Per Fly.

Efter Hammarskjölds död publicerades hans anteckningar, "Vägmärken". Det som då tolkades som religiösa grubblerier kan också ses som en längtan efter kärlek och många har spekulerat i att den ensamstående Hammarskjöld var homosexuell, något som var otänkbart för en internationell statsman på 1950- och 60-talet.

— Jag har läst "Vägmärken". Jag tycker att det finns en längtan där. Sen om den bär åt det homosexuella eller inte. Det kan man ju diskutera, säger Persbrandt.

Mikael Persbrandt i filmen om Dag Hammarskjöld. Bildkälla: Pressbild

Dag Hammarskjöld skrev dikter om kärlek

För regissören Per Fly är bilden klar.

— Min tolkning är att han aldrig levde ut sin homosexualitet. Men det var något han längtade efter. Och han skriver så många små dikter om kärlek.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare mellan 1953 och 61. Arkivbild.

Hammarskjölds eventuella kärleksliv är inte den enda spekulationen som görs i filmen. FN-chefens död har varit ett mysterium sedan han omkom i en flygkrasch i Ndola 1961. Filmskaparna har sin bild klar, som inte ska "spoilas" här.

— Det är så här jag tror att det har gått till. Det är vår tolkning. Den kan vara fel, men snälla läs på, det behövs politiska krav på att de ska öppna arkiven i USA, Belgien, Frankrike och Storbritannien så att vi kan se vad som finns där, säger Per Fly.

Mikael Persbrandt fyllde nyligen 60 – det ska han göra efter att ha gått i "pension"

Mikael Persbrandt beskriver "Hammarskjöld" som en roll "av en kaliber man sällan ser". Han fyllde nyligen 60 år och har inga planer på att dra ner på jobb. 

Tvärtom så tycks inte pension vara något som Persbrandt går och suktar efter.

— Yrkesmässigt är det ju faktiskt helt och hållet ett härligt jobb att bli äldre i. Jag tycker att jag har mer koll nu än någon gång förut och jag hoppas att rollerna kommer till mig, säger han.

Persbrandt ser fram emot att med ålderns rätt få spela de stora Shakespearerollerna, "kungarna", som till exempel Kung Lear, på Dramaten.

Ingmar Bergman med Kung Lear-ensemblen 1983. Från vänster: Jarl Kulle, Ingmar Bergman, Gunilla Palmstierna Weiss. På raden nedan (fr.v.): Lena Olin och Ewa Fröling. Bildkälla:Anders Holmström/TT 

Just Kung Lear satte Ingmar Bergman upp på Dramaten 1984. Då med Jarl Kulle i rollen som Kung Lear. Uppsättningen blev Dramatens näst mest sedda någonsin. År 2003 sattes pjäsen upp på Dramaten igen, då med Börje Ahlstedt i rollen som Kung Lear. Spännande kuriosa är att Ahlstedt även var med i Bergmans uppsättning 19 år tidigare.

Börje Ahlstedt som Kung Lear år 2003. Bildkälla: Claus Gertsen/TT Bild

Att axla rollen som Kung Lear är idag en dröm för Mikael Persbrandt. 

— Jag ser fram emot "kungarna". Det är mycket kvar att göra. Det är ett härligt jobb att åldras i. Det är helt och hållet ett erfarenhetsyrke. Har du levt har du lättare att gestalta och slipper fuska så mycket, säger han. 

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!