Ludwig Göransson tar emot pris för bästa filmmusik under Grammygalan.
Ludwig Göransson tar emot pris för bästa filmmusik under Grammygalan. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Svensk Grammy-vinst – rappare frihetsberövad

Svenskt på prispallen, kvinnodominans, ett polisingripande och högljudda demonstrationer var några inslag på nattens Grammy-gala. Dessutom blev Taylor Swift historisk.


Priser i urval

Årets popalbum: "Midnights" — Taylor Swift

Årets album: "Midnights" — Taylor Swift

Årets skiva: "Flowers" — Miley Cyrus

Årets poplåt: "What was I made for"? — Billie Eilish och Finneas

Årets nya artist: Victoria Monét

Bästa traditionella r'n'b: "Jaguar II" — Victoria Monét

Bästa moderna r'n'b album: "SOS" — SZA

Bästa rocklåt: "Not strong enough" — Julien Baker, Phoebe Bridgers och Lucy Dacus (Boygenius)

Bästa rapalbum: "Michael" — Killer Mike

Bästa raplåt: "Scientists & engineers" – Killer Mike

Bästa musikvideo: "I'm only sleeping" – The Beatles

Det blev svenskt stjärnskimmer på årets Grammy när den svenske kompositören Ludwig Göransson vann en Grammy för bästa filmmusik för filmen "Oppenheimer". Göransson hade inte mindre än fem nomineringar och tävlade mot sig själv i kategorin bästa filmmusik, då han också var nominerad för filmen "Black Panther: Wakanda forever".

Övriga svenskintressen på galan var hårdrockbandet Ghost från Linköping som var nominerade i kategorin bästa metalframträdande, men som blev utan pris. Den svenskamerikanske bluesmusikern Eric Bibb blev även utan pris i kategorin bästa traditionella bluesalbum.

Demonstrationer och frihetsberövande

Prisutdelningen höll dock på att försenas då pro-palestinska protester satte stopp för stjärnornas promenad på röda mattan.

Hundratals människor protesterade i regnet utanför galan.

Strax före galan skedde ett misstag då Nicki Minaj och Ice Spice avslöjades som vinnare i kategorin bästa raplåt med "Barbie" på Grammys X, tidigare Twitter. Det uppskattades av många fans eftersom det skulle vara Minajs första Grammy efter att ha nominerats 12 gånger tidigare utan att vinna.

Men i själva verket var det Killer Mike som vann kategorin med sin låt "Scientists & engineers".

Ingen av stjärnorna har ännu kommenterat misstaget.

Killer Mike blev dessutom, efter att ha vunnit tre Grammys, ledsagad ut från galan i handfängsel av polis. Det är oklart om den 48-årige rapparen misstänks för brott.

Sur Cyrus

Miley Cyrus surade till under sitt uppträdande efter att ha fått sin första Grammy någonsin för bästa popframträdande, solo, med "Flowers". Stjärnan kämpade med att få liv i den stela publiken med uppmaningen "Varför beter ni er som om ni inte känner till den här låten?!" Kanske blev hon lite mindre butter när hon sedan fick ännu en Grammy, för årets skiva.

Historisk vinnare

Den mest prestigefyllda Grammyn årets album fick Taylor Swift ta emot för "Midnight". Det gör henne historisk som den artist som fått priset flest gånger i Grammys historia.

Innan nattens pris delade hon antalet tre Grammys för Årets album med stjärnor som Frank Sinatra, Stevie Wonder och Paul Simon, men med priset i år hamnar hon högst i topp med fyra Grammys.

Swift fick också en Grammy för bästa popalbum med "Midnight". Under sitt tacktal avslöjade stjärnan att hennes nästa album, "The tortured poet’s department", släpps den 19 april.

Killer Mike fick gå hem tidigt efter sina priser.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!