Georg Riedel blev 90 år. Arkivbild.
Georg Riedel blev 90 år. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Riedel – en gigant som höjde musiken

Han var jazzens mästare och barnens favorit. Många vill nu hylla Georg Riedel för hans livsgärning. Han höjde musiken med sitt sätt att spela, säger tidigare Fasching-chefen Bengt Strokirk till TT.


Jazzmusikern, kompositören och tonsättaren Georg Riedel avled på söndagen efter en tids sjukdom, 90 år gammal.

Bengt Strokirk var i många år chef på den klassiska jazzklubben Fasching i Stockholm. Han minns hur Riedel ofta besökte klubben, även när han inte spelade där.

— Han kunde dyka upp i baren för att stående avnjuta konserterna. Alltid vänligheten själv, och klok och ödmjuk så fort han öppnade munnen. Jag kommer alltid att minnas hans leende, nyfiket plirande ögon och smittande skratt, säger han till TT och fortsätter:

— Han var en helt fantastisk musiker som spelade all musik med största inlevelse och hade en otrolig förmåga att förmedla den. Han höjde musiken med sitt sätt att spela.

"Mångsidig"

På 1960-talet var Georg Riedel en av musikern och kompositören Jojje Wadenius stora idoler.

— Han var en väldigt fin förebild både på och av scenen. Han var en snäll, mild och go människa och otroligt kreativ när det gällde att komponera och spela. Som musiker kunde han elegant växla mellan "lätta" låtar som inte var alltför komplexa, när sammanhanget krävde det. Han var otroligt mångsidig, säger han.

Samuel Åhman producerade Georg Riedels vinterprat i Sveriges Radio 2022. Vid flera tillfällen träffades de i Åhmans hem i Uppsala då Riedel insisterade på att själv köra hem till honom.

— Det var ett otroligt privilegium att få träffa honom. Han var en konstnärssjäl men ändå väldigt okonstlad, säger Åhman och fortsätter:

— Han var verkligen en gigant. Jag minns hans generositet och entusiasm och det var ett otroligt privilegium att få jobba med honom.

"Ovärderlig"

I ett pressmeddelande kallar SVT:s vd Hanna Stjärne Riedels musik "ovärderlig och oersättlig" och hon konstaterar att han var "en finstämd gigant som gett musik till barndomen, till skolavslutningen, till sommaren".

2009 fick Georg Riedel en Gullspira på Guldbaggegalan för insatser för den svenska barnfilmen. Svenska filminstitutets tf vd Åsa Sjöberg skriver i ett pressmeddelande:

"Ett musikaliskt geni och en gigant i svenska filmhistorien har lämnat oss. Under mer än femtio år har Georg Riedel med sina underbara kompositioner förädlat den svenska filmen".

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!