Billie Eilish sjöng sin låt ur Barbie, 'What Was I Made For?' på Oscarsgalan i Los Angeles där galavärden var Jimmy Kimmel.
Billie Eilish sjöng sin låt ur Barbie, 'What Was I Made For?' på Oscarsgalan i Los Angeles där galavärden var Jimmy Kimmel. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Oscarsgalan är igång – Kimmel hyllade facken

Oscarsgalan är igång efter ett tufft år för drömfabriken i Hollywood. Det kommer att bli en lång natt efter det som var ett långt år, sade galavärden Jimmy Kimmel i sin öppningsmonolog och syftade på den flera månader långa strejken i Hollywood.


— Det var ett hårt år, men det var också ett bra år för filmer trots att allt stannade, sade Kimmel från scenen på Dolby Theatre i Los Angeles där protester mot kriget i Gaza pågick utanför.

Kimmel hyllar manusförfattarnas och skådespelarnas fackföreningar som enligt honom lyckades få igenom bättre villkor för de som arbetar hårt i branschen och skydd för att skådespelare ska riskera att ersättas av AI-kopior. Manusförfattarna strejkade i fem månader och skådespelarna i fyra. Kimmel gav tekniker och anställda bakom kulisserna en stående hyllning – filmarbetare som blev utan jobb under strejken.

— Nu behöver skådespelarna inte längre gå runt och oroa sig för att bli ersatta av AI-figurer. De kan återgå till att oroa sig för att bli ersatta av yngre, skämtade Kimmel.

Skådespelaren och brottaren nakenchockade (nästan) som prisutdelare av priset för bästa kostym, som gick till "Poor things".

Två svenskar har chans på en Oscar, både för sitt arbete i filmen som väntas ta hem flest priser – "Oppenheimer". Det handlar om Ludwig Göransson för musiken till filmen och svensk-nederländaren Hoyte van Hoytema för fotot.

Bästa kvinnliga biroll gick som väntat till Da’Vine Joy Randolph för hennes insats i ”The Holdovers”.

— Gud är så god. Jag trodde inte att jag skulle kunna göra det här som en karriär. Jag började som sångerska och min mamma sade åt mig att gå till teatern och jag tackar henne för det, sade hon i sitt tacktal.

Da'Vine Joy Randolph vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i "The Holdovers".

Bästa manus efter förlaga gick till Cord Jeffersons ”American fiction”, en satir över etnicitet i den amerikanska litteraturvärlden baserad på Percival Everetts roman ”Erasure” från 2001. Regissören och manusförfattaren Cord Jefferson var glad över att vinna och uppmanade Hollywood att våga ta fler risker med oprövade förmågor som honom själv.

— Att göra filmer för 200 miljoner dollar är också en risk, sade Jefferson i sitt tacktal.

Jonathan Glazers ”Zone of interest” vann bästa internationella film, en berättelse om nazikommendanten Rudolf Höss familjeliv som granne med Auschwitz, filmad med en slags dolda-kameran-realism.

— Film visar vad avhumanisering kan leda till, sade Glazer och använde sitt tacktal till uppmärksamma kriget i Gaza.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!