Programmet 'IFS – invandrare för svenskar' fick pris för 'Årets humorprogram' på Barncancergalan i höstas. På bilden från vänster: Michael Lindgren, Elaf Ali, Ahmed Berhan, Thanos Fotas och Matilda Bagge.
Programmet 'IFS – invandrare för svenskar' fick pris för 'Årets humorprogram' på Barncancergalan i höstas. På bilden från vänster: Michael Lindgren, Elaf Ali, Ahmed Berhan, Thanos Fotas och Matilda Bagge. - Foto: Christine Olsson/TT

Ukrainsk kritik mot SVT – kräver ursäkt

Ett skämt i SVT:s humorprogram "IFS – invandrare för svenskar" har fått Ukrainas ambassadör att bli rasande och kräva en ursäkt och åtgärder. Inte aktuellt, svarar SVT.


Skämtet som ambassadören reagerade på kom från journalisten och författaren Elaf Ali som skulle övertyga en deltagare om att ukrainska medborgare fått flest uppehållstillstånd i Sverige.

— Man kanske inte tänker på det så mycket för de är ljushåriga, så de smälter in. Det kanske mest märks på typ bordellerna, sade Ali.

Programmet, säsongens första, sändes förra veckan och Ukrainas ambassadör, Andrij Plachotnjuk, kräver nu en offentlig ursäkt från Elaf Ali samt åtgärder från SVT.

"Jag anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla", skriver han på X.

Ali själv skriver på plattformen att hon under programmet drev om "en imam, somalier och om det tragiska med krig (Ukraina)" och att det skulle vara "så knäppt" att en folkgrupp skulle ha immunitet mot skämt.

Christina Hill, ansvarig utgivare på SVT, skriver i en kommentar till Aftonbladet att IFS är ett program där man skämtar om stereotyper och att det inte är aktuellt att vidta några åtgärder.

"Jag tycker det framgår tydligt att kommentaren är menad som ett skämt och tror absolut att vår publik förstår detta”, skriver Hill.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!