Maria Johansson spelade karaktären Tjorven i "Vi på Saltkråkan".
Maria Johansson spelade karaktären Tjorven i "Vi på Saltkråkan". - Foto: Dan Hansson/SvD/TT och Stella Pictures

Tjorven i dag – så lever skådespelaren Maria Johansson nu

"Vi på Saltkråkan" är en del av många svenskars barndom och en av de färgstarka karaktärerna i Astrid Lindgren-berättelsen är Tjorven, som spelades av Maria Johansson. Men hur lever hon idag och hur ser hon ut nu?


Året var 1964 när "Vi på Saltkråkan", skriven och skapad av Astrid Lindgren och Olle Hellbom, först såg dagens ljus och sedan dess har serien kommit att bli en riktig klassiker. 

I "Vi på Saltkråkan" förekommer flera älskade karaktärer, däribland farbror Melker, spelad av Torsten Lilliecrona, och Skrållan, spelad av Kajsa Dandenell.

Här är 17 underbara flicknamn inspirerade av Astrid Lindgrens berättelser

Maria Johansson spelade Tjorven i "Vi på Saltkråkan"

Ytterligare en karaktär som lämnat avtryck hos många tittare är Tjorven. I rollen som Tjorven hittar vi Maria Johansson, som fick sitt stora genombrott i tv-serien och sedermera filmerna om livet på Saltkråkan. 

– Det var audition på Maximteatern vid Karlaplan, vi fick göra lite enkla saker. Jag tyckte det var kul. När de sedan ringde och berättade att jag fått rollen sa jag kaxigt: ”Det vet jag redan.” ”Hur då?” undrade pappa. ”Jag såg att farbror Olle (Hellbom, reds anm.) ritade en stjärna vid mitt namn", har Johansson sagt till DN om hur hon fick rollen som Tjorven som sexåring.

Så ser "Vi på Saltkråkan"-gänget ut nu

Tjorven idag – så lever Maria Johansson nu

När TV4, under 2024, sände ”Astrid Lindgrens älskade filmer” medverkade flera av skådespelarna som varit med i filmatiseringarna av författarens böcker. Men Maria Johansson var inte en av dem. 

Louise Edlind Friberg spelade Malin i Saltkråkan – så lever hon idag

Maria Johansson spelade Tjorven i "Vi på Saltkråkan". Dan Hansson/SvD/TT

Pelle i Saltkråkan i dag – så lever Stephen Lindholm nu

Anledningen? Kändisskapet som barn blev för mycket och ska ha påverkat henne även senare i vuxen ålder.

– Det gick ju så långt att när hon var i 35-årsåldern, eller 40, berättade hon för mig att hon skulle gå på en spårvagn och så säger spårvagnschauffören ”ser ni gott folk vem som stigit på spårvagnen, det är ju Tjorven!”. Du var hon ändå vuxen och det hade gått 20-25 år. Hon tyckte att det var jobbigt tror jag, säger Louise Edlind Friberg, som spelade Malin i ”Vi på Saltkråkan”, i TV4-programmet.

Numera är Maria Johansson professor inom konstnärlig forskning, med inriktning på skådespeleri, vid Stockholms konstnärliga högskola.

Quiz: Vad heter Astrid Lindgren-karaktärens familjemedlemmar?

Var spelades "Vi på Saltkråkan" in?

"Vi på Saltkråkan" spelades framför allt in på ön Norröra i Roslagens skärgård, men vissa scener spelades också in i Käringsund såväl som Öregrund. 

Astrid Lindgrens barn och barnbarn – så lever de i dag: "Gör vårt bästa"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!