Till sommaren kan du handla vin eller hämta ut paket med digitalt id-kort
Till sommaren kan du handla vin eller hämta ut paket med digitalt id-kort - Foto: Bank-id/TT & Martina Holmberg / TT

Stora ändringen på Systembolaget – nu kan det bli enklare att handla

Den tekniska utvecklingen fortsätter. Snart lanserar Bank-id ett digitalt id-kort som ska kunna användas vid paketuthämtning och på Systembolaget, istället för att använda det traditionella du har i plånboken.


Att tekniken utvecklats i en rasande fart är knappast något som kommer som en nyhet. Teknik är ju något som både förbryllar, intresserar och skrämmer många.

Digitalt id-kort ska kunna användas på Systembolaget

Nu har tekniken tagit ännu ett steg då du snart kommer kunna lämna ditt fysiska id-kort hemma. Tanken är att du ska kunna hämta ut paket på posten eller köpa en flaska vin på Systembolaget genom att visa upp ditt digitala id-kort direkt i mobiltelefonen.

Det är Bank-id som lanserar ett digitalt id-kort som kommer att göras tillgängligt till sommaren. Genom att identifiera dig med ditt befintliga Bank-id kommer du få tillgång till det nya id-beviset i telefonen. 

I TV4:s ”Efter fem” pratade teknikexperten Evelina Galli om nyheten under torsdagen.

– Precis som med Swish kommer man kunna visa upp att det här är din skärmdump genom att klicka på den. Så du inte bara kan ta någon annans id-kort och ta en skärmdump. 

Istället för det fysiska kortet kommer du att kunna använda dig av ett digitalt id-kort som är tänkt att innehålla samma information och foto som ditt nationella id-kort eller pass, som den skapas av. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!