Svar på vanliga frågor om abort.
Här är allt du behöver veta om abort. - Foto: Bildkälla: Unsplash

Abortguiden: Här är allt du behöver veta innan du gör en abort

Funderar du på att avbryta en graviditet, eller har du kanske bara allmänna funderingar kring abort? Då är denna artikel för dig: En informativ samling av allt du behöver veta om abort.


Vem får göra abort?

Vi har en väldigt bra lag i Sverige som heter abortlagen. Enligt den har alla som vill rätt att avbryta sin graviditet. 

Vem bestämmer om jag får göra abort?

Abortlagen innebär också att den som har fostret i magen själv har rätten att bestämma om den vill göra abort eller inte. Det innebär alltså att ingen annan har rätt att tvinga dig till abort, eller stoppa dig från att göra en abort. 

Du behöver heller inte ge en förklaring till varför just du väljer att utföra en abort, om du inte vill det. 

Vem får inte bestämma?

De som inte själva bär på fostret. Men även om man själv inte är den som bär på fostret så kan man uppleva situationen som jobbig, exempelvis om man är partner till den gravida. 

Då kan man vända sig till vårdcentral, kurator eller psykolog för att prata om sina känslor.

Kan jag göra abort även om jag inte är svensk medborgare?

Absolut! Alla som befinner sig i Sverige, oavsett om de är svensk medborgare eller inte, har rätt att göra abort.

Vart vänder man sig om man vill göra en abort?

Om behöver göra en abort kan du vända dig till din vårdcentral eller till en gynekologisk mottagning. Om du känner dig lite osäker på vilken vårdcentral du ska vända dig till, kan du alltid ringa 1177. 

Vill du bara ha råd, information eller stöd inför aborten kan du kontakta Ungdomsmottagningen eller RFSU.  

Får pappan/partner till den gravida bestämma om jag ska göra abort?

Här gäller samma sak som tidigare. Det är alltså bara den som bär på fostret som får bestämma kring aborten och ingen annan. 

Om din partner försöker tvinga dig att behålla fostret, eller göra abort, mot din vilja så är det viktigt att du anförtror dig någon du litar på, som kan ge dig stöd och hjälp. Exempelvis en familjemedlem, kurator eller psykolog. 

Om du upplever hot från din partner kan du alltid ringa kvinnofridslinjen för hjälp och stöd, på  020-50 50 50. Om du upplever att ditt liv är i omedelbar fara ska du vända dig till polisen.

Enligt aborträtten har den som bär på fostret själv rätt att bestämma hur den vill göra. Bildkälla: Unsplashed

Om man är under 18, måste man ha en förälder med sig?

Om du inte är myndig ännu får du själv välja om du vill ha med dig en förälder eller inte. Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får därför inte berätta för någon om ditt besök. 

Däremot är det väldigt bra att någon vuxen som du litar på vet att du ska göra en abort. Det kan vara en släkting, eller någon annan som står dig nära, exempelvis en kurator eller skolsköterska. 

Under och efter aborten kan det vara bra med stöd, och då kan det vara skönt att ha någon man litar på där. 

Det är bara i särskilda situationer, exempelvis om det finns en risk att du far illa, som vårdpersonal kan behöva komma i kontakt med en vuxen som ansvarar för dig. Exempelvis om någon haft sex med dig emot din vilja. De kan också hjälpa dig att göra en anmälan till socialtjänsten. 

Hur långt in i graviditeten får man göra en abort? 

Fram tills den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra en abort. Om du vill göra en abort efter den 18:e graviditetsveckan så måste du få tillstånd från socialstyrelsen och det måste också finnas en särskilt skäl till aborten. 

Skäl till en sådan abort kan vara att man är väldigt ung, mår psykiskt dåligt, har problem med alkohol eller droger, eller att fostret har någon allvarlig skada eller missbildning. Du kan vända dig till din vårdpersonalen för att söka ett sådant tillstånd. 

Mår man automatiskt dåligt efter att man gjort en abort?

Det finns ingen som definitivt kan säga hur du kommer att känna efter din abort. Det är helt individuellt. Bildkälla: Unsplash

Något som många kan oroa sig över är att må dåligt efter en abort. Men det som är viktigt att veta är att det är helt och hållet individuellt hur man mår efter aborten. Det finns ingenting som säger att du kommer att må dåligt bara för att du gör en abort. 

Men det är självklart också helt ok att må dåligt efter en abort. Om du gjort en abort och känner att du mår dåligt är det viktigt att veta att du vända dig till din vårdcentral, kurator eller psykolog för hjälp och stöd. 

Hur mycket kostar det att göra en abort?

En abort i sig är helt gratis, men alla besök hos läkare/vårdcentral har en standardavgift som brukar ligga på 200-700 kronor, beroende på hur många besök man måste göra. 

Om du bara vill ha inforrmation kring abort kan du få det kostnadsfritt genom att ringa 1177, eller att besöka, Ungdomsmottagningen eller RFSU.

Vilka typer av aborter finns det? 

Det finns två typer av aborter, medicinsk abort och kirurgisk abort. 

Medicinsk abort

Medicinsk abort är allra vanligast innan vecka 9, under så kallad tidig graviditet. När du gör en medicinsk abort får du ett läkemedel på abortmottagningen, och det är läkemedlet som påbörjar aborten. 

Två dagar senare kommer du tillbaka och får ett läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar. Efter några timmar kommer det en blödning med klumpar och graviditeten stöts ut. 

Det kan göra ont, men du kan alltid få smärtlindring på abortmottagningen. 

I vissa fall kan du få ta den andra omgången läkemedel hemma och på så sätt göra en hemabort. Du måste då ha en vuxen på plats under hela processen, och får oftast smärtlindring med dig ifrån mottagningen. 

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort är kan användas fram till graviditetsvecka 12 eller 13, men är ovanlig vid tidig graviditet. Det är en mindre operation.  Man blir då nedsövd och aborten tar allt som allt cirka 20 minuter. Efteråt får du stanna kvar på mottagningen för att vila. 

Sen abort

Efter vecka 12 eller 13 görs alltid en medicinsk abort, men aborten tar då lite längre tid och man får stanna lite längre på mottagningen. Hur lång tid det tar varierar från person till person, men det tar allt från några timmar till några dygn. Men för de allra flesta tar det cirka ett dygn. 

Bra att tänka på när man ska göra en abort:

Tänk på att ha någon med dig, oavsett om du gör en medicinsk abort hemma, på abortmottagningen eller gör en kirurgisk abort. Man kan känna sig trött och svag efter en abort och det kan då vara bra med stöd. 

Många osanningar

Var noga med att kolla upp information om abort. Det finns en hel del felaktig "fakta" som sprids. Exempelvis att man har svårare att bli gravid om man gör en abort. Bildkälla: Unsplashed.

Det florerar en hel del osanningar abort. Den främsta anledningen till att osanningar sprids är okunnighet. Men en hel del kommer, kommer från internetsidor som drivs av grupper som står i motstånd till abort. 

Därför är det extremt viktigt att vända sig till pålitliga källor, exempelvis din vårdcentral, ungdomsmottagningen eller vårdguiden 1177. Du kan också ringa till 1177 om du hellre vill få information via telefon. 

Vanligaste myterna

Du har säkert fått höra att det är svårare att få barn efter att man gjort en abort, och att personer som har gjort abort har större risk att få bröstcancer. De är två av de allra vanligaste myterna som florerar kring abort som alltså inte är sanna. Här kan du läsa om de 7 vanligaste myterna om abort.

All information i artikeln finns att hitta på vårdguiden, UMO och RFSU. 

Du kanske också vill läsa, Svar från barnmorskan: Allt du någonsin undrat om att föda barn

Eller, Barnmorskan: Många abortpatienter använder Natural Cycles.

VIDEO: 7 vanliga lögner som spridits om abort

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!