Hur vanlig är det att man spricker under förlossningen?
Barnmorskan Asabea Britton svarar på alla frågor du har om at föda barn. - Foto: Pixabay/Flickr/Shutterstock

Svar från barnmorskan: Allt du någonsin undrat om att föda barn

Hur vanligt är det att man "spricker" under förlossningen? Och hur vanligt är det att man inte får plats på BB? Nyheter24 pratade med Asabea Britton, barnmorska på Södersjukhuset, för att få svar på de allra vanligaste frågorna om att föda barn.


För vissa människor är det en dröm att få barn. Och om det är så att man gärna vill föda ett barn, så finns det en hel del som man kanske känner sig orolig inför.

Hur vanligt är det egentligen att man "spricker" och hur gör man om man är väldigt förlossningsrädd? 

Nyheter24 har pratat med Asabea Britton, barnmorska på Södersjukhuset, för att besvara de frågor du sitter på gällande förlossningar. 

Hur stor är sannolikheten att man "spricker"?

Sannolikheten är stor att man får någon sorts bristning när man föder barn. Men det är viktigt att faktiskt förstå vad en “bristning” innebär och att det finns olika grader av bristningar. 

– En bristning kan vara allt från ett litet sår på slemhinnan som läker av sig självt, till en svår grad 4 bristning. Det är i snitt cirka 3 av 100 födande som får en svårare bristning, förklarar Asabea. 

Finns det något man själv kan göra för att minska risken för att spricka?

Bildkälla: Shutterstock

Hos förstföderskor är sannolikheten stor att man får en lindrigare bristning. Bara cirka 3,5 procent av kvinnor får en grad 3- eller 4-bristning. En viktig faktor är hastigheten under själva slutfasen av förlossning, alltså under de allra sista värkarna när barnet ska ut. Då är det bra om det får gå lite långsamt. 

– Det enda som är vetenskapligt bevisat att hjälpa är att barnmorskan håller varma handdukar mot underlivet medan man krystar. Man kan också be barnmorskan om lite extra hjälp med att låta det gå långsamt och få guidning samt fråga om avlastande födelseställningar, som till exempel att ligga på sidan eller att stå på knä, säger Asabea. 

Hur bör man tänka om man är livrädd för att föda, är kejsarsnitt ett alternativ då?

– Om du känner en enorm förlossningsrädsla och absolut inte kan tänka dig att föda vaginalt, så kommer du självklart inte tvingas att göra det. Men ett kejsarsnitt är heller ingenting som görs lättvindigt, fortsätter hon. 

Om man har stark förlossningsrädsla är det allra bästa att vända sig till sin barnmorska på mödravårdscentralen. Hen hjälper dig att komma i kontakt med en samtalsbarnmorska som är specialiserad på att hjälpa förlossningsrädda föräldrar. Tillsammans tar ni fram en plan för att se till att det ska gå så bra som möjligt. 

Känns sex likadant efter man fött barn?

– Denna fråga är väldigt svår att svara på då man generellt är dålig på att följa upp sådana saker, och känner inte till någon forskning inom just det ämnet. Men det jag vet är att underlivets läkningsförmåga är väldigt, väldigt bra, säger Asabea. 

Är det sant att det är lättare att föda om man är vältränad?

Bildkälla: Flickr

Det finns inget omfattande vetenskapligt stöd för att det är lättare att föda barn om man är vältränad, däremot kan det finnas andra fördelar med att vara vältränad, exempelvis att man har bättre hälsa under graviditeten och att man återhämtar sig snabbare efter förlossningen.

– Det som spelar större roll är ens mentala styrka. Ens förmåga att kunna slappna av vid värkarna och lita på sin kropp, säger Asabea. 

Är det sant att man glömmer hur ont det gör att föda, efteråt?

– Min egen erfarenhet när man pratar med kvinnor som fött barn tidigare, och föder igen, är att de många gånger säger att de hade glömt bort hur ont det gjorde. Men jag tror att det ofta är så med smärta i generellt, förklarar hon. 

Är det ärftligt hur förlossningarna är?  

– Det finns vissa genetiska faktorer som kan påverka exempelvis hur snabbt man föder barnet. Och på så sätt kan man få en liknande förlossning som ens mamma. Men sen är det så många andra faktorer som påverkar, exempelvis hur gammal man är, när man föder sitt barn, hur stort barnet är och hur barnet ligger i magen, säger Asabea. 

Gör det mer ont att föda barn om man har kraftig mensvärk?

– I min erfarenhet har jag inte upplevt att kvinnor som haft kraftig mensvärk eller till exempel endometrios ter sig annorlunda, eller som att de har mer ont än andra kvinnor. Kanske snarare att de ofta är ganska bra på att hantera smärta, säger hon. 

Hur ofta händer det egentligen att man inte får plats på bb? Hur rädd borde man vara?

Bildkälla: Flickr

I vecka 25 väljer man vilket sjukhus man vill föda på. Då kollar barnmorskan på mödravården platsläget, för att de se att det finns utrymme. 

Platsläget kan skilja sig från dag till dag beroende på vilken belastning det är på sjukhuset, vilket innebär att förlossningskliniker ibland måste hjälpas åt. Då kan det hända att man blir hänvisad till en klinik i samma län, och i ovanliga fall utomläns. 

– I juli förra året, när det var ovanligt hög belastning hos förlossningskliniker i Stockholm så var det cirka 10% av kvinnor som blev hänvisade till en annan förlossningsklinik. Alltså i snitt var tionde kvinna, under den sommaren. Men det är en relativt ovanlig siffra, säger Asabea till Nyheter24.

Här kan du läsa mer om de vanligaste förekommande skadorna som sker under en förlossning är.

TV: Här är skadorna du kan drabbas av under förlossningen


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!