Kan man bli gravid av Natural Cycles?
1 av 2
Natural cycles är inte ett bra alternativ om en inte vill bli gravid. - Foto: TT
Många kvinnor har blivit gravida när de använt sig av Natural Cycles.
2 av 2
"Du måste vara exceptionellt ordentlig och försiktig om du ämnar att använda sådana appar som ett preventivmedel" - Foto: Pixabay

Barnmorskan: Många abortpatienter använder Natural Cycles

"Om man inte vill bli gravid så är detta inte ett bra alternativ" säger en barnmorska om Natural Cycles.


För de tusentals individer som har upplevt negativa biverkningar från hormonbaserade preventivmedel, eller helt enkelt vill söka sig till naturligare metoder, marknadsförs Natural Cykles som ett säkert, hormonfritt alternativ. 

Med hjälp av en termometer och en personlig kalender kan appens användare följa sin menstruationscykel, och med hjälp av så kallade säkra och osäkra perioder också nyttja metoden som ett preventivmedel. 

Enligt en studie Natural Cycles själva genomfört är metoden 99 procent säkert, om man använder appen "perfekt". Vid så kallad "typisk" användning skyddas 93 procent, vilket i jämförelse med många andra preventivmedel är en relativt hög skyddsgrad. 

Natural Cycles menar att de är medvetna om att appen kan ge oplanerade graviditeter, men att det gäller andra preventivmedel också.

"Inget preventivmedel är tyvärr 100 procent säkert. Våra kliniska studier har kontinuerligt konkluderat att Natural Cycles är lika effektivt som exempelvis p-piller. Det betyder dock att användning av vår app kommer resultera i proportionellt lika många oplanerade graviditeter som p-piller gör", skriver Natural Cycles i ett mejl till Nyheter24.

Det låter ju bra, men flera kvinnor berättar om oönskade graviditeter efter att ha förlitat sig på Natural Cycles som preventivmedel.

"Jag såg det som en räddning"

Efter att ha testat alla möjliga alternativ, insåg 22-åriga Emilia att hormonbaserade preventivmedel helt enkelt inte var för henne.  

– För mig innebar hormoner tappad sexlust och svår ångest. Preventivmedel var väldigt negativt laddade för mig överlag, därför blev jag så glad när jag hörde talas om appen. Jag såg det som en räddning. Jag använde appen enligt instruktionerna och höll mig till mina säkra dagar, jag gjorde allt rätt. Ändå blev jag gravid. 

"Jag har varnat alla mina väninnor"

När Emilia delade med sig av varför hon ville boka en tid för abort till sin gynekolog, blev hon förvånad över gensvaret. 

– Hon berättade att ungefär var tredje person som hon hade konsulterat för en abort under de senaste 2 månaderna hade använt sig av appen eller liknande appar. Det kom som en chock. Jag har varnat alla mina väninnor. Nu känner jag att det är viktigt för mig att så många som möjligt får veta hur det faktiskt ligger till, så att inte andra kvinnor i samma situation måste handskas med en oönskad graviditet.

Natural Cycles marknadsförs på sociala medier och via bland annat samarbeten med influencers och bloggare som Isabella Löwengrip, Wilma Holmqvist och Bianca Ingrosso - individer med stort inflytande och nära kontakt till en ung kvinnlig publik. 

Något som för 25-åriga Johanna bidrog till att Natural Cycles kändes som ett seriöst företag. 

"Jag vill så gärna skriva till dem att inte prova" 

– Jag ser så många unga kvinnor diskutera Natural Cycles på sociala medier och jag vill så gärna skriva till dem att inte prova, men det är svårt att prata om något så privat som en oönskad graviditet, och det är inte alltid man känner för att dela med sig av en sådan personlig sak till främlingar. Jag känner ändå att det är viktigt för mig att dela med mig av detta nu. Så att folk förstår hur det faktiskt ligger till. 

Efter att en barnmorska avrått Johanna från att fortsätta med p-piller sökte hon sig till andra alternativ. 

– Efter att ha sett en hel del marknadsföring och läst om att metoden var certifierad, verkade Natural Cycles som ett jättebra alternativ. Jag var skeptisk till en början, men när något är certifierat av läkemedelsverket så känns det ändå som ett seriöst företag. Jag beställde hem termometern och kände mig väldigt positiv till det hela.

Pixabay

"Testet visade att jag var gravid"

– Med hjälp av appen så höll jag bra koll på när min mens skulle komma, men så helt plötsligt en dag kom den inte. Jag gjorde ett test som visade att jag var gravid. 

I samband med komplikationer under Johannas hemabort fördes hon akut till sjukhus med kraftiga blödningar och fick göra en blodtransfusion.  

"Det jobbigaste är att se reklamen överallt"

– Det hela var väldigt traumatiskt för mig. När jag väl träffade gynekologen som jag hade kontakt med inför aborten så berättade hon att hon dagligen träffade människor som använt sig av appen och som resultat av det behövt göra abort. Och det är så oroväckande, främst eftersom att det marknadsförs överallt. 

"Nästintill en omöjlighet"

Maria, barnmorska på Karolinska Universitetsjukhuset berättar att hon träffar ett flertal abortsökande patienter om dagen som förlitat sig på appen. 

– Flera av mina patienter som är abortsökande har använt sig av Natural Cycles. Jag skulle nog säga såhär, om det inte gör någonting för användaren att hen blir gravid, så kan man använda sig av appen. Men om man inte vill bli gravid, så är det inte ett bra alternativ. Du måste vara exceptionellt ordentlig och försiktig om du ämnar att använda sådana appar som ett preventivmedel, och med den mänskliga faktorn i åtanke är det nästintill en omöjlighet. 

Det är inte första gången Natural Cycles får kritik – men för många har det fungerat bra. Här kan du läsa mer om vad experterna egentligen säger om appen – och vad grundaren säger. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Litar du på preventivmedelsappar?
Tack för din röst!