Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 vanliga lögner som spridits om abort

- 06/11/2017, 10:37

Det finns många påståenden om abort som sprids som sanningar, här listar vi några av de vanligaste lögnerna.

1. Du kan få svårare att bli gravid efter en abort

Nej. Det här är bara en myt. Gör du en abort utan komplikationer kommer din förmåga att bli gravid inte att påverkas. Det skriver UMO.

2. Risken för att få bröstcancer höjs om du gör abort

Nej. Det är ett argument som olika abortmotståndare använt sig av men det är helt fel. Efter att en stor analys av sambandet mellan avbrutna graviditeter (abort och missfall) och bröstcancer kunde man konstatera att det inte ökar risken, det skriver bland annat SvD

3. De flesta ångrar sin abort

Enligt forskning från olika delar av världen är den vanligaste känslan efter en abort lättnad, det skriver Dagens Nyheter

4. En abort påverkar alltid en kvinnas psykiska hälsa negativt

Hur man påverkas av en abort är givetvis individuellt, men forskning har inte kunnat visa ett samband mellan psykisk ohälsa och abort, det skriver Karolinska Institutet i en artikel om abort.  

5. Abort är farligt eller till och med dödligt

I länder där man gör säkra aborter på sjukhus finns det inte någon dokumenterad forskning som skulle visa att det är farligt. Men det är ett argument som abortmotståndare använder. Kristina Gemzell-Danielsson, överläkare och chef för WHO-centret vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna säger till Dagens Nyheter att abort är mindre farligt än att vara gravid och föda barn. 2003 dog en svensk kvinna efter en medicinsk abort och det var det första kända fallet i världen.

6. Fostrets huvud krossas och kroppsdelar dras ut ur livmodern

Abortmotståndare har spridit många lögner om hur en abort går till. En lögn som dyker upp rätt ofta är att sena aborter skulle utföras genom att man drar ut olika kroppsdelar från fostret genom livmodern och krossar fostrets huvud med ett instrument. Därefter skulle man enligt dessa personer dra ut det skadade fostret genom livmodern.

Lögner om hur en sen abort går till

I Sverige får man göra abort fram till vecka 22, men efter vecka 18 krävs "synnerliga skäl" för att få göra en abort. En abort som sker mellan vecka 13 och 22 sker i två steg. Först får du ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar. Efter några dygn kommer du tillbaka till mottagningen och får ett läkemedel som sätter igång livmodersammandragningar. Fostret stöts därefter ut ur kroppen, om rester av moderkakan finns kvar behövs en skrapning av livmodern, detta skriver RFSU.

7. Bilder på hur foster ser ut

Det är också vanligt att abortmotståndare sprider bilder på hur små foster ser ut. Dessa bilder är oftast inte äkta. Ett exempel är när en norsk man vid namn Jørgen Kristiansen spred en bild på Facebook med texten "så här ser ett 12 veckor gammalt foster ut". Detta skrev bland annat Daily Mail om. 

Facebook

Den bilden stämmer inte alls överens med verkligheten. Vid vecka 12 kan man visserligen urskilja huvud och andra kroppsdelar, men fostret är bara 52 millimeter stort och väger 30 gram, det skriver Mammasidan.

Har du gjort en abort?