Foto: Lise Åserud/Johan Nilsson/TT
Foto: Lise Åserud/Johan Nilsson/TT

Här kan du vaccinera dig mot covid-19 – på Ikea

Israel är det land i världen som vaccinerat flest invånare per capita, och man fortsätter vidta åtgärder för att göra vaccinationen ännu smidigare. Just nu kan befolkningen få sin första eller andra dos samtidigt som de shoppar inredning.


Israel har redan vaccinerat omkring 45 procent av befolkningen. Foto: Oded Balilty/TT

Det har gått ungefär två månader sedan Israels vaccinationsprogram mot covid-19 drog igång. 

I dagsläget har fyra av landets nio miljoner invånare fått sina första vaccindoser – det är flest per capita i hela världen.

För att förenkla vaccinationerna ytterligare vidtas ännu en åtgärd. Just nu kan israelerna kombinera nytta med nöje – och vaccinera sig på Ikea. 

Hyllas på sociala medier

Till och med tisdag kommer alla invånare, oavsett ålder, kunna vaccinera sig kostnadsfritt på varuhusens parkeringar. 

Det meddelar Ikea Israel på sin hemsida under söndagen.

Initiativet hyllas på sociala medier, och anses vara ett av flera bra beslut som landet tagit under sin massvaccinering. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige har lyckats sämre

I Sverige har vaccinationen inte riktigt gått lika effektivt, och flera regioner har uttryckt svårigheter med att nå regeringens vaccinmål.

Förhoppningen är fortfarande att alla svenskar över 18 ska ha blivit vaccinerade under första halvåret 2021 – men hur det faktiskt blir återstår att se.

"Det återstår att se"

Ska inte Ikea Sverige upprätta temporära vaccincenter på sin parkeringar då? 

Den frågan ställde Nyheter24 till varuhusets presskontakt Sandra Jakob – som förklarar att man gärna stöttar den svenska vaccineringen:

– Vi vill vara en positiv kraft som kan möjliggöra tillgång på vaccinet i samarbete med myndigheterna i varje land där vi är verksamma, säger Jakob till Nyheter24.

Men i frågan om att erbjuda vaccin på de egna varuhusen har man inte bestämt sig ännu.

– Om vi kommer att upplåta plats för vaccinering i eller i nära anslutning till våra varuhus i olika länder, återstår att se. I Sverige har vi ännu inte bestämt oss för att göra det, men vi kommer att utvärdera alla eventuella förfrågningar med målet att göra så gott vi kan för att stötta samhället i denna stora fråga, säger Jakob till Nyheter24.

Läs mer:

Psykiskt sjuka inte med i vaccinplanen: "Ignoreras helt"

Nu coronatestas stockholmare vid ankomst på Arlanda

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!