Nu coronatestas stockholmare vid ankomst Arlanda

- 19/02/2021, 15:25

De som reser in i Sverige från utlandet har sedan en tid tillbaka uppmanats att testa sig för corona. Med start igår kan stockholmare testas för corona redan vid ankomst på Arlanda.

Regeringen kräver, sedan den 6 februari, att utländska medborgare som reser in i Sverige ska ha ett negativt coronatest som är högst 48 timmar gammalt. Läs mer om det här. 

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att svenska medborgare, så snart som möjligt efter hemkomst från utlandet, testar sig för corona. 

Stockholmare kan testas på Arlanda

Under gårdagen började Region Stockholm erbjuda tester för resenärer, hemmahörande i Stockholm, som landat på Arlanda. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Innan resenärerna ens hunnit plocka upp sitt bagage kan nu alla stockholmare som landar på Arlanda från utlandet covid-testas. Samtliga positiva provsvar kommer att kontrolleras för de nya virusmutationerna för att försöka förhindra att mutationerna får samma fart och fäste här i Stockholm som i andra delar av världen, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Kan testa alla svenskar som anländer

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Svenonius har Region Stockholm erbjudit Folkhälsomyndigheten att testa samtliga svenskar som anländer till Arlanda efter en utlandsvistelse.

– Region Stockholm har kapacitet att testa alla svenskar som landar på Arlanda, oavsett vilket län de är hemmahörande i och har också sträckt ut den handen och gett det erbjudandet till Folkhälsomyndigheten. Det vore en bra åtgärd som bidrar till att hejda smittspridningen ytterligare, säger hon. 

Läs mer

Nu blir negativt coronatest ett krav för inresa till Sverige

Regeringens beslut: Inreseförbud utan negativt coronatest

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad