Här är regionerna som inte kommer klara vaccinmålen

- 15/02/2021, 16:52

Regeringens mål är att alla över 18 ska hinna vaccinera sig innan midsommar. Men fler och fler regioner ger nu upp målet om att bli klara tills dess.

I början av december förra året meddelade regeringen att alla svenskar över 18 skulle hinna vaccineras under första halvåret 2021. 

Vaccinationsarbetet skulle ske med full kraft, och samarbetskravet på staten och regionerna skulle vara högt, förklarade socialminister Lena Hallengren.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Halland och Skåne

Så sent som förra veckan uppgav Hallengren att målet att vaccinera alla vuxna innan midsommar står kvar – förutsatt att vaccindoserna levereras som de ska. 

Men att hinna med i det höga vaccintempot kommer bli svårt, i alla fall för vissa regioner. 

Region Halland och Region Skåne var först ut att meddela att man inte kommer hinna nå regeringens mål. Anledningen är vaccinbrist, sedan Pfizers leveranser under hösten varit mindre än utlovat. 

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation kommer inte vaccinet från Astra Zeneca ges till personer över 65, vilket också kan skapa förlängda väntetider för en del av invånarna i regionerna. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Stockholm

Och idag ansluter sig även Stockholm till gruppen av regioner som fått se sig själva besegrade av tid- och vaccinbrist. Den preliminära bedömningen är att stockholmarna kommer vara färdigvaccinerade först i mitten av juli.

Till Expressen förklarar vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD) vad som ligger till grund för förseningen:

– Det har varit problem med leveranser, men också förändrade prioriteringsordningar som påverkat antalet doser vi får till Stockholm. Så vi är helt i händerna på nationella beslut och de leveranser som vi får skickade till oss, säger hon.

"Fas fyra är den stora utmaningen"

Huvudstadens största utmaning kommer vara den fjärde och sista vaccinfasen. Här hittar vi all befolkning över 18 som inte befinner sig i någon riskgrupp – vilket gör gruppen till massvaccinationens största.

För att ta sig igenom fas fyra utan ytterligare förseningar behöver Region Stockholm fler vaccintillverkare. 

Man hoppas bland annat på att kunna ta emot en halv miljon doser från läkemedelsföretagen Curavac och Johnson i april. Dessa vaccin har i dagsläget inte godkänts på EU-nivå.

– Fas fyra är den stora utmaningen, men vi bedömer att det kommer finns tillräckligt många vaccinatörer som kan klara det. Vi är beredda, men vi är helt i händerna på nationella beslut, säger Pethrus till Expressen.

Läs mer:

Beskedet: Då kan vaccinet mot mutationer vara klart

Vårdchef vaccinerade anhöriga – får behålla jobbet

Vaccindoserna kan ha blivit stulna: "Fruktansvärt"