Magnus Hedberg är ekonom och programledare för Lyxfällan
Magnus Hedberg är ekonom och en folkkär tv-profil. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Så räddar du ekonomin efter semestern – fällan kan stå dig dyrt: “Bränt pengar”

Under semestertider är det minst sagt svårt att hålla i plånboken, något som ofta märks av på banksaldot i slutet av sommaren. För Nyheter24 ger ekonomen, tillika Lyxfällan-experten, Magnus Hedberg sina bästa tips för att minska den ekonomiska baksmällan.


Långköraren Lyxfällan har sänts på TV3 i över 30 säsonger, och under programmets gång har otaliga deltagare fått vägledning kring hur de ska få sin ekonomi på banan igen. Deltagarna kan tampas med allt från shoppingberoende och dyra lån till obetalda räkningar och skuldberg. En av programledarna som hjälper deltagarna i Lyxfällan är ekonomen Magnus Hedberg.  

Magnus Hedbergs viktiga tips – undvik det här för att rädda din ekonomi

Mot slutet av sommaren kan det ofta ha blivit nästintill tomt i plånboken, eller åtminstone betydligt mer skralt. Och det finns en viss fälla som är viktig att inte trilla i under semestertider, förklarar Lyxfällan-experten. 

Det här kan förstöra semesterkassan – dyra misstaget: "En ekonomisk buse"

Hitta alternativa lösningar

Det absolut viktigaste att tänka på i samband med semestern är att vara kreativ och hitta alternativ till den sämsta möjliga lösningen, vilket enligt Magnus Hedberg är att ta lån. 

– De som någon gång har tagit ett snabblån eller sms-lån vet att de här bolagen är extremt aktiva just under sådana perioder. Du kan få ett sms klockan elva på kvällen en lördagkväll mitt i sommaren när du står där med dina vänner och har fått “medges ej” i baren. Så kommer ett sms med: “Du har 5 000 på kontot om tio minuter bara du godkänner med bank-id”.  

– Där är det ju väldigt lätt för många att halka dit i just sådana svaga lägen. Man kanske tänker att: “Det är bara semester just nu och det kan jag ta igen i oktober”. Men försök att hålla emot det, planera för det och följ din budget. 

Magnus Hedberg hjälper deltagarna att få bukt på ekonomin. Foto: TV3/Lyxfällan

Brukar reglera sig automatiskt 

Även om man inte har tagit sms-lån under sommaren, så kan utgifterna ändå ha sprungit iväg rejält i samband med ledigheten. För de som känner sig oroliga över hur deras ekonomi ska rädda upp sig efter semestern har Magnus Hedberg några lugnande råd. 

– Ofta så brukar det reglera sig ganska automatiskt när man kommer in i augusti och börjar jobba igen eller plugga igen. Då kommer du in i vardagsrutinerna ganska snabbt. 

– Sedan brukar det förstås vara en liten svans kvar där i augusti, där man känner att man måste krama ut det sista av sommaren. “Det är en fin onsdagkväll så vi hittar på någonting innan det blir höst på riktigt”. 

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: “36 000 på ett år”

Viktigt att komma tillbaka till rutiner

I de allra flesta fall brukar den ekonomiska biten ordna upp sig efter semestern, men det finns vissa som kan vänta sig ett “wake up call”. 

– Det viktigaste är att komma tillbaka till de här rutinerna och hitta det. Jag tycker att de flesta brukar sköta det automatiskt, och om inte annat så brukar de allra flesta också få ett abrupt uppvaknande i slutet av augusti, förklarar Magnus Hedberg och fortsätter: 

– För de som har använt sina kreditkort i juli och bara blåst på och bränt pengar så kommer oftast den fakturan som ska betalas sista augusti. Då brukar de flesta, även om de inte vill det, bli tvingade att hantera en ny vardag där det nu måste det sparas in för att kunna hantera räkningarna. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!