18 personer är åtalade för insiderbrott i Ica-härvan.
18 personer är åtalade för insiderbrott i Ica-härvan. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Johan Nilsson/TT

Här är mejlen som avslöjar Ica-handlarna – tipsades om aktieköp: "Håll ögonen öppna"

Rättegången mot de åtalade Ica-handlarna har inletts. I Ekobrottsmyndighetens förundersökningsprotokoll framgår mejlkonversationer inför mötet där Förbundsstyrelsen planerade att köpa upp Ica Gruppens aktier.


Den 5 september inleddes rättegången i det som är den största insiderhärvan i svensk historia. 18 personer, däribland flera Ica-handlare, misstänks nu ha tjänat miljoner på Ica-aktier genom insidertips.

Flera av de åtalade handlarna är nu åtalade för grovt insiderbrott och en av de huvudåtalade ska även ha spridit information om att Ica-handlarnas Förbund tänkt lägga ett bud för att köpa resten av Ica Gruppens aktier.

Åtalade Ica-handlarnas avlyssnade samtal – ord för ord: "Sitter inte ensam i skiten"

Ica-handlarnas mejlkonversation inför styrelsemötet

En handlare ska, enligt Ekobrottsmyndighetens förundersökningsprotokoll som Nyheter24 tagit del av, ha mottagit ett mejl från den huvudåtalade. Mottagaren vidarebefordrade sedan mejlet till en tredje person. 

I mejlet framgår följande information:

”Själv är jag alldeles strax på väg upp till Stockholm för ett Förbundsstyrelsemöte som kan bli ett mycket händelserikt sådant om rätt beslut tas, håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”, står det i mejlet.

Den tredje Ica-handlaren som mottog mejlet kan i förhör inte förklara varför det skickades då handlaren inte kan komma ihåg innehållet. I förhör sägs det att det varit allmänt känt att ett extrainsatt Förbundsstyrelsemöte skulle äga rum. 

Efter att ha mottagit informationen skickades mejlet vidare till ännu en person med ämnesraden:

”Detta kom i dag”.

I mejlet har även handlaren valt att markera följande innehåll i gul färg:

”Håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”, följt av en glad emoji.

Varför mejlet skickats till ytterligare en person kan handlaren inte förklara i förhör. 

Avsändaren som skickade det första mejlet, den huvudåtalade i målet, är en tidigare styrelseledamot som väcker misstankar hos Ekobrottsmyndigheten då hen helt öppet uppmanar andra att köpa aktier i och med Förbundsstyrelsens planer på att köpa resterande aktier i Ica Gruppen.

Ica-handlare köpte insideraktier och tjänade miljoner – firade med champagne

Åklagaren: "Fleråriga fängelsestraff"

I en intervju med Aftonbladet har åklagaren Pontus Hamilton tidigare kommenterat de affärer som gjorts.

– Jag har aldrig sett så stora belopp. Det är ganska stor skillnad i riskprofil på 25 miljoner i räntefonder och 25 miljoner i en enda aktie. 

Av de 18 personer som nu står åtalade är fyra av dem kvinnor och 14 av dem män. Hamilton ämnar att yrka på hårda straff för flera av dem.

– Jag kommer att yrka på allt från villkorlig dom till fleråriga fängelsestraff för några personer, säger han till Aftonbladet.

Den huvudmisstänktes advokat Conny Cedermark sa i samband med att rättegången inleddes att det hela är ett missförstånd.

– Det känns bra att förhandlingen kommer igång så att det här missförståndet kan redas ut. Åklagarens bevisning bygger på ett missförstånd, där man har lagt samman olika saker som inte har något samband med varandra, skriver SVT.

Ica
/