Bild från FUPen och en genrebild.
Bild från FUPen och en genrebild. - Foto: Polisens Förundersökning/Stella Pictures

Ica-handlare köpte insideraktier och tjänade miljoner – firade med champagne

Tisdagen den 5 september inleddes rättegången i Sveriges största insiderhärva där Ica-handlare från sydöstra Sverige och deras familjer har tjänat 20,5 miljoner på Ica-aktier.


Tisdagen den 5 september inleddes rättegången i Sveriges största insiderhärva där Ica-handlare från sydöstra Sverige och deras familjer har tjänat 20,5 miljoner på Ica-aktier. 

Totalt är 18 stycken åtalade och den huvudåtalade är misstänkt för grovt insiderbrott. Han ska ha spridit information om att Ica-handlarnas Förbund skulle lägga ett högt bud på resten av Ica Gruppens aktier, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Mitt i natten efter en årlig konferens ska flera av de åtalade ha köpt aktier.

– Det finns ingen anledning att göra det då egentligen, man kan väl säga att det är en ovanlig tid att lägga ordrar, säger kammaråklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten till Aftonbladet.

Åtalade skickade bild på dyr champagne

I förundersökningsrapporten som Nyheter24 tagit del av kan man se en bild på en dyr champagne upphälld i två Ica Maxi-glas. Bilden skickades mellan två av de åtalade, efter att Ica-handlarnas bud på Ica Gruppen blev offentligt för allmänheten.

Under förundersökningen ska några av de inblandade ha några stora misstag. En misstänkt fick reda på att han förekom i polisens misstankeregister till ett regionalt miljöförbund. Detta slutade med att den misstänkte började radera massa sms-konversationer och uppmanade andra att göra likadant.

– Det var olyckligt att han fick veta det, det är ju inte meningen att man ska få veta att man är föremål för en utredning, när det planeras tvångsåtgärder mot honom, säger åklagaren till Aftonbladet.

Ett avlyssnat samtal om SMS-konversationerna

Dock så avlyssnades de misstänktas telefoner och där pratade de bland annat om de raderade sms-konversationerna. Det gör att de indirekt är med i bevisningen ändå.

I ett avslyssnat samtal, som Nyheter24 tagit del av i förundersökningsrapporten, säger de bland annat:

– Ja, djävulskt nojig är jag.

–Ja. Det är ju jättekonstigt det där.

– Ja. Men du?

– Ja?

– Jag har gått tillbaka och kollat inom vår SMS-konversation.

– Ja?

– Den är inte vacker.

– Nä, men så är det kanske.

 De ska även ha sagt: 

– Men du, du har ingen SMS-konversation kvar, va?

– Nä, det har jag inte.

– Näe. Näe. Då plockar jag bort min också.

De åtalade är fyra kvinnor och 14 män mellan 22 och 67 år. 

– Jag kommer att yrka på allt från villkorlig dom till fleråriga fängelsestraff för några personer, säger åklagaren Pontus Hamilton till Aftonbladet.

Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!