Om du skiljer dig kan du ha rätt att ansöka om bidrag från Försäkringskassan. Det kan handla om tusenlappar varje månad.
Om du skiljer dig kan du ha rätt att ansöka om bidrag från Försäkringskassan. Det kan handla om tusenlappar varje månad. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Leif R Jansson / TT

Förälder? Här är bidraget som kan ge dig 26 000 om året

Om du går igenom en skilsmässa och har svårt att få ekonomin att gå ihop kan du ha rätt att ansöka om flera bidrag hos Försäkringskassan. I händelse av att du har barn och inte får ihop ekonomin kan det handla om tusenlappar – varje månad.


Att separera från sin partner och samtidigt vara förälder kan vara kämpigt. När man bestämmer sig för att skilja sig kan det bli klurigt att få ihop ekonomin, framför allt om det finns barn i familjen. 

I Sverige finns det omkring en halv miljon barn som har skilda eller separerade föräldrar, något Aftonbladet skrivit om. 

Så mycket kan kostnaderna öka om du skiljer dig – och så kan du förbereda dig

Då kan du ansöka om Försäkringskassans bidrag

Tidningen har pratat med Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson hos Försäkringskassan. Han berättar att det, utöver barnbidrag, finns andra möjligheter till att få hjälp med ekonomin.

När ett par skiljer sig är syftet att man ska dela på omkostnaderna för barnen. Men i händelse av att det inte görs, eller i de fall där den ena parten tjänar avsevärt mycket mer än den andra kan förutsättningarna ändras.

– Man vill inte få en situation där livet är en fest hos den ena, men att det är vatten och bröd hos den andra. Det borde vara jämt fördelat, säger han.

Men det är inte alla föräldrar som lyckas komma överens efter en skilsmässa, vilket kan innebära att det kan bli läge att ansöka om Försäkringskassans bidrag. 

– Om man inte lyckas göra upp om underhållsbidraget, det vill säga att den ena inte kan eller vill betala, så finns det underhållsstöd att ansöka om hos Försäkringskassan. Det finns också bostadsbidrag.

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

Så mycket pengar kan du få

Niklas Löfgren förklarar att bostadsbidraget finns att tillgå på ett belopp från 500 kronor till omkring 3 000 kronor i månaden. När det kommer till underhållsstödet så är detta ett uppdelat bidrag. Fram till dess att barnet fyllt sju år så kan man få 1 673 kronor i månaden. 

Mellan 7-15 år ökar det istället till 1 823 kronor och från 15 års ålder är det 2 223 kronor i månaden som gäller. Det innebär att man i så fall får 26 676 kronor per år.

Något som dock är viktigt är att uppdatera sina inkomstuppgifter i händelse av att dessa förändras, menar Löfgren.

– Det kommer en avstämning i efterhand och då kan det diffa. Det är ganska många som blir återbetalningsskyldiga och det blir extra jobbigt för den här gruppen. 

/
/