De flesta som går igenom en skilsmässa går back ekonomiskt, enligt Länsförsäkringar.
De flesta som går igenom en skilsmässa går back ekonomiskt, enligt Länsförsäkringar. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så mycket kan kostnaderna öka om du skiljer dig – och så kan du förbereda dig

Att gifta sig och sedan skilja sig är det ingen som planerar för. Men trots det så inträffar skilsmässor i hög utsträckning, vilket kan komma att kosta en hel del pengar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De par som väljer att gifta sig gör det med en förhoppning om att äktenskapet ska hålla livet ut.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån blir det dessvärre inte alltid så. Under 2022 genomfördes 21 531 skilsmässor, bara i Sverige. Allra vanligast är det att personer i åldrarna 40-44 år väljer att skilja sig då det under perioden var 6 534 personer som gick i sär.

Ensamstående förälder? Här är risken du ska ta – för att maxa barnens sparande

Så mycket kan det kosta – att skilja sig

Att skilja sig är inte bara något som kostar på för det psykiska och emotionella välmåendet. Allt fler som fullföljer skilsmässan hamnar också i en helt ny situation rent ekonomiskt, det skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande. 

– Att skiljas är en stor förändring i livet och är ofta förenat med stor stress. Och dessvärre kommer det även med stora kostnadsökningar som för många är svårhanterliga. Siffrorna visar att kostnaderna ökar med närmare 60 procent om man går från sambo till singel med barn. För att inte kostnaderna ska bli större än det man får ut i lön måste man antingen flytta till ett område med lägre bostadspriser eller bo på väsentligt mindre boyta, alternativt ta bort några av sina tidigare utgifter, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar i pressmeddelandet.

För en nyskild person med två barn kan nämligen månadskostnaderna öka till omkring 34 000 kronor, vilket i vissa fall riskerar att övertrassera den disponibla inkomsten. 

Det ska du ska tänka på – när du sparar som ensamstående förälder: "Inte meningslöst"

Så kan du dämpa den ekonomiska smällen

Länsförsäkringar skriver i sin rapport att det finns en hel del sätt du kan förbereda dig på innan separationen för att underlätta övergången och att förbereda plånboken på ökade kostnader.

  • Se över din ekonomi – ta hjälp av banken för att se om och hur du, vid behov, kan köpa bostad.
  • Om ni har olika inkomster som par, se till att fördela utgifterna om ni fortfarande bor tillsammans, så båda har råd med ett sparande.
  • Om du exempelvis tagit ett större ansvar för barnen och inte har heltidsanställning – se till att du kompenseras i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
  • Se till att vara inskriven i bostadskö så det finns flera boendealternativ.
  • Se till att ha juridiska avtal som underlättar den dagen det eventuellt kan behövas.
  • Kom överens om beslutsdatumet för när ansökan om skilsmässa ska registreras hos tingsrätten – det har betydelse för bodelningen.
  • Håll koll på att dina egna papper är i sin ordning och uppdaterade både vad gäller dig och dina barn.

Spara hundralappar på mat varje månad – med 5 enkla knep: ”Shoppa smart”

/
stats