Under vintern är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter.
Under vintern är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Så mycket pengar måste du ha på kontot i vinter: "Kan låta mycket"

Under vinterns mörkare tider riskerar också hushållens kostnader att stiga. Därför har Nyheter24 pratat med Anyfins ekonomihälsoexpert som förklarar hur mycket som måste finnas på kontot vid oförutsedda utgifter.


Under vinterhalvåret brukar kostnaderna för både el och värme stiga i många hushåll runt om i landet. Med risk för stigande kostnader kan det därför vara nödvändigt att ha koll på hur mycket du behöver ha på kontot för att klara vinterns eventuellt oförutsedda utgifter.

Nyheter24 har talat med Anyfins ekonomihälsoexpert Felix Sjöholm som betonar vikten av att ha en buffert och hur stor den faktiskt borde vara.

– Det är viktigt att spara ihop en buffert för att snabbt kunna hantera oförutsedda utgifter, förklarar han.  

Så gör du det varmare hemma i vinter – med enkla knepen

Anyfins expert: "Det bästa är att..."

Men frågan är hur mycket man egentligen borde ha tillgång till om det skulle vara så att en oförutsedd utgift dyker upp när man minst anar det. Och hur ska man tänka om man är en bit ifrån sitt mål?

– Det bästa är att försöka ha två månadslöner sparat som en buffert. Det är såklart mycket pengar så man kan i början sätta ett sparmål om några hundralappar per månad. Lite är bättre än ingenting. 

Sjöholm förklarar att möjligheten till hur mycket man kan spara varierar från situation till situation. Och även om två månadslöner låter mycket så kan ett bra alternativ vara att jobba med delmål så det känns både lättare och närmare att nå målet, steg för steg.

– Två månadslöner kan låta mycket, så börja med att sätta ett lägre mål, kanske fem till tio tusen. En buffert ska vara lätt att komma åt så du kan använda den med kort varsel. 

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

/