Genom att bli sambo kan du spara tusenlappar varje år.
Genom att bli sambo kan du spara tusenlappar varje år. - Foto: Fredrik Sanberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

Den senaste tidens stigande räntor och höga livsmedelskostnader gör att hushållens totala utgifter rusat iväg. Men genom att bli sambo kan du spara tusentals kronor, varje månad.


Med den senaste tidens högre levnadskostnader finns det flera olika sätt för hur du kan spara pengar varje månad. Vissa väljer att kapa de kostnader som går medan andra väljer att gå från ensamhet till tvåsamhet.

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep

Privatekonomen: "Hårda ekonomiska kostnadssmällar"

I takt med att bolåneräntor och matpriser stigit den senaste tiden har också hushållens totala utgifter ökat markant. Bara under 2023 kommer ett singelhushåll i Sverige ha en total årskostnad på 277 000 kronor, enligt en rapport från Länsförsäkringar. Det är en rejäl ökning från förra året då ett singehushålls totala årskostnad låg på omkring 240 000 kronor.

– Alla hushåll har fått utstå hårda ekonomiska kostnadssmällar under de senaste åren, där kostnaderna upptagit en allt större del av inkomsterna. Under 2023 lägger ett singelhushåll närmare 92 procent av lönen på räntor, mat, drivmedel och el samt alla andra levnadsomkostnader. Om två personer flyttar ihop landar andelen i stället på något över 58 procent, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Här kan du spara över 10 000 som sambo

Uträkningar från Länsförsäkringar visar att du i genomsnitt kan spara 8 545 kronor i månaden genom att bli sambo eftersom du får lägre räntekostnader än i ett singelhushåll och delar på hushållskostnaderna med någon annan.

– Förutom att det förstås är mysigt att bo ihop är det också bra rent ekonomiskt att kunna dela på de gemensamma utgifterna. Att bo tillsammans kan göra att det blir pengar över som paret kan spara eller lägga på annat trevligt.

Enligt Länsförsäkringars uträkningar skiljer det sig dock beroende på vart i landet du är bosatt. De har tittat på månadskostnaderna för de som väljer att bli sambo i fyra olika län. I sina uträkningar har man valt att titta på allt från räntekostnader till hushållskostnader, elkostnader och drivmedelskostnader.

  • Stockholm län: Spara 10 209 kronor i månaden.
  • Västra Götalands län: Spara 8 243 kronor i månaden.
  • Skåne län: Spara 7 556 kronor i månaden. 
  • Västernorrlands län: Spara 6 140 kronor i månaden.
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lantbrukare åtalas för fusk med klimatstöd

Anders Borg tar klubban i LKAB

Den tidigare finansministern Anders Borg (M) nomineras till ordförande för statliga gruvbolaget LKAB av sin nuvarande motsvarighet, Elisabeth Svantesson (M).

Man död i trafikolycka – krockade med lastbil

En man i 40-årsåldern har avlidit efter en trafikolycka utanför Tingsryd i Kronobergs län. Olyckan inträffade vid en kollision mellan en lastbil och en personbil. Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda.

Vintrigt värmerekord i Grekland

Den gångna vintern var den varmaste som har uppmätts i Grekland, enligt landets ledande forskningsinstitut.

Fem anhållna för dubbelmord

1 timme sedan
Fem personer har anhållits misstänkta för att vara inblandade i ett dubbelmord i Göteborg i början av februari.

Ungerskt Nato-nej – till Rutte

1 timme sedan
Ungern har hittat en ny käpp att sätta i Nato-hjulet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.