Ica elavbrott strömavbrott el energi mat matvaror
Elavbrotten blir allt vanligare, vilket drabbar Ica-butikerna. - Foto: Pixabay och. Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Larmet inifrån Ica: Strömavbrott allt fler – kostar miljoner

Ica-butikerna drabbas av de tilltagande strömavbrotten när Sverige behöver allt mer ström. Nu slår de larm och kräver bättre framförhållning. Stora mängder livsmedel och miljontals kronor går till spillo när butikerna inte hinner fixa med nödlösningar när elen slås av.


På torsdagsmorgonen drabbade ett elavbrott 2 000 hushåll i Vårberg, i södra Stockholm. Både planerade och oplanerade elavbrott blir allt vanligare när Sverige bygger upp framtidens moderna, men elintensiva, samhälle.

En butikskedja som drabbas av elavbrotten är Ica.

MISSA INTE: Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Elbolag – ingen samordning

Elbolagen är för dåliga på att kommunicera med mataffärerna om planerade avbrott, tycker butikscheferna. Ica har fått varor förstörda och gått miste om miljontals kronor i förlorad försäljning.

Elavbrott på semmeldagen

Ica-butiken i Västerås drabbades exempelvis av ett strömavbrott. Strömavbrottet ledde till att butiken förlorade miljontals kronor i uteblivna sålda livsmedel – inte minst semlor.

Strömavbrott inträffade nämligen under själva fettisdagen. Det finns många exempel, och nu slår matvarujätten larm.

Strömavbrott på Ica – förlorade en kvarts miljon kronor

Samhället elektrifieras – hundratals miljarder behövs

Sveriges elnät ska byggas ut för runt 900 miljarder kronor de närmsta 20 åren. Och de flesta investeringarna måste till de närmsta 10 åren.

Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport "Startprogram för elnät". Det gör att elavbrotten kommer bli fler. Samtidigt är elnätsbolagen dåliga på att informera näringsidkarna om när de ska stänga av strömmen.

"Blev väldigt stressigt"

Det blev stressigt för Ica Supermarket i Storuman, rapporterade TN:

– Det är oerhört lätt att missa ett mejl eller ett brev. Som tur var ringde de från kommunens näringslivskontor en vecka innan det planerade avbrottet, men det blev väldigt stressigt för oss att göra upp en plan för hur vi skulle agera, säger butikschefen Emil Eriksson till tidningen.

Kris när maten på Ica förstörs

En annan drabbad är Karin Lundström som driver butiken Ica Maxi i Torslanda i Göteborg.

– Det är inte bara att det kan bli kostsamt för den drabbade butiken om mat förstörs. Det är också en fråga om försörjningssäkerhet. Om det endast finns en butik på en ort och de tappar stora delar av sitt sortiment på grund av att maten förstörs så kan det få allvarliga konsekvenser, säger Karin Lundström till TN.

Framförhållning och bra information kan rädda miljoner

Under utbyggnaden och ombyggnaden av elnätet måste elbolagen vara mycket bättre på att informera tydligt och i god tid. Då kan man säkerställa att butikerna kan hålla öppet, och att livsmedel inte går till spillo.

Exempelvis kan man då hinna låna eller hyra reservkraftverk i god tid innan det planerade avbrottet, för att hålla igång kylar och frysar.

Läs mer om Ica, ekonomi:

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

Ica om förtroendetappet: "Ett tufft år"

Strömavbrott på Ica – förlorade en kvarts miljon kronor

Ica anmäls för misstänkt kartellbildning – styrda priser och miljardutdelningar