Jens Nylander ica vinster supermarket maxi
Analytikern Jens Nylander har granskat Icakoncernens vinster. - Foto: Privat och Janerik Henriksson/TT

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

På pappret står det att Ica Maxi i Haninge delar ut 0 kronor till ägarna. Men i verkligheten har man delat ut 138 miljoner kronor de senaste nio åren.
Det framgår av siffror som Jens Nylander tagit fram.
Nyheter24 har intervjuat honom om granskningen:
–Det är helt lagligt, men...


Det är lönsamt att driva matbutik. Men det kan man inte tro om man tittar på utdelningsstatistiken från Ica.

Mataffären Ica Axelsberg omsätter 80 miljoner per år. Den lilla butiken har inte delat ut en krona sedan 2016 till ägarna, som det ser ut i uppgifterna från de ordinarie stämmorna. Men de två senaste åren (2020 och 2021) har det ändå delats ut. Sammanlagt 34 miljoner kronor. Det är i paritet med vad man drar in i varuförsäljning i butiken på ett år.

MISSA INTE: 90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Det blir svårt att se

Jens Nylander är en svensk analytiker. Han har arbetat med mjukvaruutveckling och analys av data i 25 år. Och han har startat en databas för att hålla koll på Icabutikerna, vilket kan vara svårt på egen hand.

– Ica tillämpar utdelning. Men det har varit svårt att se hur mycket eftersom man håller en stämma där man beslutar om att inte dela ut några pengar. Men sen håller man en extra stämma snart därpå och där beslutar man om det, säger Jens Nylander till Nyheter24.

14 år av Ica-data

Han har kartlagt årsredovisningar och bolagsprotokoll från de senaste 14 åren i en enorm databas för Ica, lönsamhet och utdelningar.

– Det kostar med hyllor och frysar, men att driva själva butiken år efter år kostar inte så mycket. Då kan man ta ut mycket vinst, säger han.

Ica har inget gemensamt organisationsnummer. Varje butik är sitt eget lilla företag vilket gör det snårigare för allmänheten att få insyn.

Miljonregnet: Så rika är Sveriges största Ica-handlare

Informationsövertag för Ica

– Det har länge varit så att den som har informationen har maktövertaget och här har Ica haft makten eftersom det varit svårt att granska dem utifrån, säger Jens Nylander.

Han beskriver sig som en idealist.

– Det var en hobby från början, säger han.

Men snart växte projektet till att ta allt mer tid. I dag är databasen enorm.

Jens Nylander: "Egentligen miljoner" i vinst

– Jag började med den här granskningen på fritiden, för jag tycker att alla ska ha rätt till informationen. Och det verkar här som att man gjort det medvetet svårt att hitta den. Till och med tidningarna rapporterar om butiker som betalar ut noll eller mycket lite, men så har ägarna egentligen fått miljoner.

Han tar inte ställning mot vinsterna, men han tycker att man ska vara ärlig med dem.

– Jag handlar själv på Ica, jag vill bara att man inte ska få ge en skev bild av hur saker ligger till.

Kommungranskning

Under åren han Nylander drivit flera företag, som bland annat mp3-firman Jens of Sweden och hörlursbolaget Jays med mera.

Just nu håller han på med en kartläggning av kommunsektorn, och de offentliga upphandlingarna.

– Det är 290 kommuner att gå igenom så det tar sin tid. Man kan önska att det i framtiden ska finnas på nätet men just nu är det bara jag som lägger in informationen, kommun för kommun.

Topp tre största vinsterna

Icabutiken i Axelsberg är inte ett undantag. Många bolag har stora vinster i marginalerna.

Siffrorna för 2023 är inte färdiga ännu eftersom det ligger inne extrainsatta bolagsstämmor med utdelningar men som ännu inte redovisats. Det senaste året med tillförlitliga källor blir därför 2022 för de flesta butiker.

Ser man på de som haft störst dolda utdelningar toppar butiken Ica Maxi Umeå med 242 miljoner under de senaste nio åren, jämfört med de betydligt blygsammare 84 miljonerna som redovisats som ordinarie vinst.

På andra plats hamnar Ica Maxi Hälla i Västerås, som gjorde 233 miljoner i dolda utdelningar för ägarna jämfört med 63 miljoner i ordinarie utdelning.

138 miljoner kronor i ut

Men i relation till de ordinarie utdelningarna vinner ändå Ica Maxi i Haninge. På pappret har man inte delat ut en enda krona de senaste åren i ordinarie utdelning till ägarna. Men i de dolda utdelningarna har man delat ut 138 miljoner kronor de senaste nio åren.

Hela undersökningen går att se här på Jens Nylanders hemsida.

Så här skrev Nylander i en artikel:

"Det är alltså inget fel att besluta om extra vinstutdelningar men varför det görs så frekvent är ett enkelt sätt att undvika insyn i dessa utdelningar hos upplysningsbolagen".

Ica svarar

Så här svarar bolaget från sin centrala pressavdelning:

Utdelningar och andra ekonomiska beslut i respektive aktiebolag fattas av varje enskild handlare, och regleras inte av ICA Sverige eller någon annan del av ICA centralt. ICA-handlarna är egna företagare, hur vinstmedel i butiksbolaget hanteras är därmed något de själva fattar beslut om. Frågor bör därför ställas till berörd ICA-butik, skriver pressansvarig Kim Engblom i ett mejl till redaktionen.

Läs mer om ekonomi:

Så stora vinster gör din Ica-butik i hemlighet

Höjer skatten på lån: Blir 4 miljarder dyrare

Fel håll: Risk för höjd ränta i stället för sänkning

Varning för fondavgifter: Kan kosta hundratusentals kronor

Miljonregnet: Så rika är Sveriges största Ica-handlare

/
Ica
/
/