Oatly får en saftig straffskatt.
Oatly får en saftig straffskatt. - Foto: Caisa Rasmussen/TT & Fredrik Sandberg/TT

Oatlys saftiga skattesmäll – redovisade felaktiga uppgifter

Havredrycktillverkaren Oatly har åkt på en rejäl skattesmäll efter att företaget redovisat moms under fel period. Skatteverket har därför utfärdat en straffskatt mot företaget.


Det här är Oatly
  • Det svenska livsmedelsföretaget Oatly grundades 1994. 
  • Från början hette företaget Ceba Foods AB.
  • Bolaget producerar och säljer havrebaserade mejeriprodukter.
  • Varumärket lanserades i Sverige 2001.

Källa: Oatly

Havredryckstillverkaren Oatly i Malmö har hamnat i klammeri med Skatteverket. Detta då en faktura från en finsk leverantör skickades vidare till ett annat koncernbolag där moms först inkluderades, men detta kom att rättas i nya handlingar där företaget hänvisade till fel period, enligt Skatteverkets utredning som Nyheter24 tagit del av.

”I samband med rättelserna har ni lämnat en upplysning om att ni korrigerade rutorna 5, 10 och 42 på grund av att ni fakturerat lån med moms felaktigt”, skriver Skatteverket i sitt beslut.

Biltemas saftiga skattesmäll – tvingas betala straffavgift efter ledningens avdrag

Oatly straffas av Skatteverket

Enligt Skatteverkets uppgifter kan ett företag bli skyldig att betala ett skattetillägg av flera orsaker. Bland annat om oriktiga uppgifter lämnats, ansökan om återbetalning av punktskatt (konsumtionsskatt som tas ut på specifika varor och tjänster reds.anm) lämnats in eller om företaget ansökt om återbetalning av något man inte kan få återbetalning för. 

Dolda skatten du kan ha betalat – utan att veta om det

Skatteverket ger Oatly en straffskatt på grund av felaktig momshantering. Foto: Janerik Henriksson/TT & Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Kvarskatt 2024? Så tacklar du den ekonomiska smällen

I Oatlys fall åläggs de att betala straffskatt på grund av felaktig momshantering. Beloppet de ska betala landar på drygt 100 000 kronor.

De aktuella momsbeloppen uppgick till drygt 5,8 miljoner kronor och skattetillägget har räknats fram som två procent av beloppet då det handlar om ett så kallat periodiseringsfel.

”Detta innebär att ni inte har minskat den utgående momsen i den månad ändringsfakturorna var utställda, utan i två tidigare perioder. Justering för de ändringsfakturor får tidigast göras i de perioder som ändringsfakturorna ställts ut”, skriver Skatteverket i beslutet.

Då kan du få en skattesmäll på pensionen

/
/