Det är viktigt att se till att rätt skatt dras från pensionen, menar sparekonomen Frida Bratt.
Det är viktigt att se till att rätt skatt dras från pensionen, menar sparekonomen Frida Bratt. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Henrik Montgomery/TT

Då kan du få en skattesmäll på pensionen

Planerar du att gå i pension under året? Då är det viktigt att känna till flera detaljer för att inte riskera att för lite skatt dras från pensionen, menar Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt.
– Ett bra sätt är att få koll på helhetsbilden, säger hon till Nyheter24.


Planerar du att gå i pension 2024? Övergången mellan arbetslivet och pensionen innebär bland annat förändringar när det kommer till inkomsten.

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

Pensionsmissen du ska undvika

Liksom arbetsinkomsten är pensionen också skattepliktig vilket innebär att du betalar skatt utifrån vilken skattetabell som gäller där du är folkbokförd. Skattesatsen i din skattetabell beräknas av dels din kommunalskatt och landstingsskatt, men även begravningsskatt och eventuell avgift till Svenska kyrkan eller annat trossamfund.

Men kan det då finnas några risker när det kommer till att skatta på pensionen? 

Enligt Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt finns det några viktiga saker du bör tänka på när det är dags att övergå från arbete till pensionärslivet för att inte hamna i klammeri med Skatteverket.

– Alla som får pension från många olika håll riskerar att för lite skatt dras och är man nypensionerad kanske man ännu inte har full koll på allt, säger hon till Nyheter24 och tillägger:

– De olika aktörer som betalar ut pengar tar bara hänsyn till den pensionsutbetalning som görs från just det bolaget och baserar skatteberäkningen på just det, utan att ta hänsyn till den totala pensionsinkomsten.

Sparekonomen Frida Bratt menar att alla pensionärer kan riskera att det dras för lite skatt från pensionen. Men det finns sätt för att föregå ett eventuellt skattestrul. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension

Så undviker du skattemissen i din pension

Pensionsbolagen kan inte se helheten i dina pensionsutbetalningar, om du skulle få det från flera aktörer, utan det är endast du som pensionstagare som har tillgång till helhetsöversikten. 

Istället för att riskera att för lite skatt dras från din pension är det viktigt att vara medveten om det enskilda ansvaret, menar Bratt.

– Ett bra sätt är att få koll på helhetsbilden, varifrån du får pensionen och hur mycket. Då kan man också räkna ut den preliminära skatten. Antingen kan man jämka hos Skatteverket, så det inte dras för lite skatt, eller så hör man av sig till den aktör som står för merparten av dina pensionsutbetalningar och ber dem dra mer i skatt, förklarar hon.

Pensionär? Här är deltidsjobben som ger dig extra pengar

Här kan du läsa fler nyheter om pensionen:

Detaljen avgör: Så kan du få hundralappar mer i pension varje månad

Stora pensionsändringen: Så kan du få 500 kronor mer i månaden – livet ut

Därför har män 7 300 kronor mer i pension – varje månad: "Jämställt"

/