Biltema tvingas betala straffskatt.
Biltema tvingas betala straffskatt. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Stefan Gustavsson/SvD/TT & Stella Pictures

Biltemas saftiga skattesmäll – tvingas betala straffavgift efter ledningens avdrag

Butikskedjan Biltema har fått trubbel med rättvisan. Efter att man gjort avdrag för vd:n och vice vd:n har Skatteverket upptäckt felaktigheter i och med en revision.


Den svenska butikskedjan Biltema har hamnat i klammeri med Skatteverket. Detta efter att företaget gjort avdrag på en halv miljon kronor mer än det tillåtna beloppet för premier och pensionsförsäkringar som 2021 betalades för företagets vd Leo Shahandeh och deras vice vd Adelina Voci. 

Efter att det hela upptäcktes, i och med en skatterevision, tar Skatteverket ut en 40-procentig straffskatt som bolaget nu tvingas betala. Därtill behöver de även betala avgifter för bilförmåner som bolaget själva värderat till en halv miljon kronor. 

De beräknade bilförmånerna har, enligt nyhetsbyrån Siren, lagts på sedan Skatteverket hittat stora brister och motstridiga uppgifter i tjänstebilarnas körjournaler. Slutsatsen blir att privat körning har förekommit i stor utsträckning.

Biltemas vd drar in miljoner – här är Leo Shahandehs maffiga lön

Så mycket kräver Skatteverket i straffskatt av Biltema

I Skatteverkets beslut, som Nyheter24 tagit del av, skriver de att Biltema inte kunnat redogöra för hur och varför man söker förmånsbeskattning på fordonen.

”Ni har i utredningen inte förklarat hur ni säkerställer att det inte förekommer privata resor i sådan omfattning att förmånsbeskattning kan ske. Tvärtom kan det av insända svar och instruktioner motsatsvis utläsas att privata resor kan förekomma, särskilt med tanke på att det finns personer där egen tjänstebil är motiverad, att parkering kan ske på andra ställen och att bilnycklar inte alltid förvaras i varuhus/kontor”.

Detta utgör en straffskatt på omkring 45 000 kronor som bolaget nu måste betala till myndigheten.

Utöver straffskatten erläggs Biltema att även betala ytterligare 140 000 kronor i straffskatt efter ett tidigare rättat momsavdrag för en faktura.

/
/