Systembolagets okända kravlista på sina anställda

Ska du arbeta på Systembolaget, då finns det en rad krav som du måste uppfylla.


I dag finns det cirka 450 Systembolagsbutiker över hela Sverige, plus cirka 480 ombud dit det går att beställa drycker. 

Vi alla vet att det är många saker som skiljer Systembolaget från andra butiker. 

Du kanske har tänkt på att Systembolaget i Sverige aldrig har någon slags rea eller rabatt på sina varor. Det är för att Systembolaget aktivt arbetar för att svenskarna ska dricka mindre och att drickandet inte ska gå ned i åldrarna. Butikerna har även stängt vid olika högtider samt på söndagar. 

Detta för att minska på drickandet ute i landets hushåll. 

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Systembolaget har stängt på söndagar samt under vissa högtider. Bildkälla: Ari Luostarinen/SvD/TT

Att vara anställd på en av Systembolagets butiker innebär att du dagligen har mycket kundkontakt och finns som hjälp när kunder inte riktigt vet vilket vin som passar till viss mat eller vad som är skillnaden på en IPA och en lager. 

Systembolaget: "Så tänker vi när vi anställer"

Någonting du som kund kanske tänkt på mer än en gång är hur du i princip varje gång du frågar en anställd om ett vin direkt kan få svar på hur det smakar samt vad det passar till. 

Då Systembolagets ordinarie sortiment består av ungefär 2 500 artiklar – hur kan man ha så bra koll på alla? 

Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

Hur tänker Systembolaget när de anställer? Bildkälla Björn Larsson Ask/SvD/TT

Nyheter24 kontaktade Systembolaget för att klura ut det hela. Vad kräver man egentligen av de som anställs? Finns det några big no no:s? Måste man kunna provsmaka viner eller kan man vara nykterist? Är åldersgränsen då 20 eller måste man vara äldre?

– När vi anställer nya kollegor till butik söker vi dig som gillar att ge god service, är lagspelare som vill hjälpa dina kollegor och som är intresserade av mat och dryck. Du behöver inte dricka alkohol men du behöver kunna eller vilja lära dig om våra drycker och om mat och dryck i kombination, berättar Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget. 

Systembolagets nya stora förändring – så påverkas kunderna

Han fortsätter:

– Du behöver vara beredd på att jobba flexibla arbetstider. En del butiker börjar, under intensiva perioder, förbereda och plocka i butiken så tidigt som 06:00. Du måste kunna tillräckligt bra svenska för att föra enklare konversationer och läsa skriftlig information. 

Gällande åldern är det som yngst 20 år som gäller. 

– Du måste även vara minst 20 år gammal och du måste förstå att det i ditt arbete ingår att sälja med ansvar och efterleva våra försäljningsregler, avslutar han. 

Arbetslösheten stiger – men Systembolaget gör megavinst