Systembolaget jättevinst
Svenskarna besöker systembolaget oftare än tidigare trots den ekonomiska krisen, eller kanske på grund av den? - Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT och Henrik Holmberg / TT

Arbetslösheten stiger – men Systembolaget gör megavinst

Systembolaget gjorde ett rekordår 2023 och gick med över en halv miljard i vinst. Det är dubbelt så mycket som i fjol. Samtidigt ökade omsättningen med en hel miljard kronor – men det behöver inte vara något att jubla över i den ekonomiska krisen.


Arbetslösheten stiger 2024. Hushållen tappar tusenlappar i köpkraft varje månad på grund av prisökningarna, konkurserna slår rekord och allt fler får besök av Kronofogden.

Men förutom krigsindustrin finns det ett bolag till som går med vinst. Bolaget med stort B.

Nyheter24 har redan rapporterat om Systembolagets megavinster för 2023.

Fördubblad vinst

De 551 miljoner kronorna i överskott är en fördubbling jämfört med året innan och nettoomsättningen ökade med en hel miljard.

Det svenska folkets alkoholkonsumtion har förändrats under året.

Svenskarna besöker oftare

"Kunderna besökte oss oftare, men handlade färre och billigare varor", skriver Ann Carlsson Meyer, vd för bolaget, i ett pressmeddelande.

I samband med jul- och nyårsveckorna var kundbesöken mer än tre procent fler än i fjol, skriver Systembolaget.

Men det är inte oproblematiskt, menar Richard Henriksson som är Folkhälsomyndighetens analytiker kring alkohopolitik.

– Det har under många år funnits ett positivt samband mellan alkoholkonsumtionen i befolkningen och dödlighet i alkoholrelaterade orsaker, internationellt och i Sverige. Sambandet med Systembolagets försäljning har gällt så länge bolaget har funnits (1955-), säger han till Nyheter24.

Missbruk ökar bland arbetslösa

Den ekonomiska krisen kan absolut vara en faktor, menar han:

– Internationellt verkar ekonomisk kris i samhället leda till att alkoholkonsumtionen i befolkningen minskar, men att så kallad riskkonsumtion, det vill säga en konsumtion som medför ökad risk för skador, ökar i vissa sårbara grupper, t.ex. dem som blivit arbetslösa. Det är möjligt att dessa samband gäller även i Sverige, men antalet studier är litet.

Läs mer om svensk ekonomi:

Systembolaget inför självscanning: Här är butikerna som är först ut

Knepet på Systembolagets hemsida du säkert missat

Blåste personalen Systembolaget – lurade till sig 3 000 kronor

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Pourmokhtari: Inte aktuellt med SD i regering

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.

Oscar Properties vd avgår

Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.

Totalstopp i tysk Teslafabrik efter brand

Det råder totalstopp i Teslafabriken utanför Berlin efter en brand som lett till ett omfattande elavbrott, rapporterar den tyska tidningen Maerkische Allgemeine Zeitung.