Avanza Spiltan Intrum aktier fond sparande blåsta
Tusentals svenska kunder har blivit blåsta på pengar. - Foto: Pexels (till vänster), och med hjälp av verktyget Midjourney (till höger)

Minst 90 000 småsparare förlorade storkovan – är du drabbad?

Minst 90 000 sparare har förlorat jättebelopp. Men det är inte de själva som är skyldiga. Det är fondförvaltaren som marknadsför sina räntefonder som en riktig lågriskinvestering för den försiktige spararen, men stoppat pengarna i högriskobligationer. Förvirringen är total.
– Man är skyldig spararna en förklaring, säger Nordnets privatekonom Frida Bratt.


Varför har Intrum fallit?

Något har inte stått rätt till i bolaget Intrum, som länge prisades som ett svenskt börsunder.

Men när storägaren Nordic Capital drog sig ur kredithanteringsbolaget Intrum under sommaren 2021 drogs proppen ur.

Bolaget har dessutom fått flera knivhugg i sidan sedan dess. Bara i år har S&P sänkt kreditbetyget för Intrum från BB till BB-.

Affärsvärlden kallar kreditbetyget BB- för skräpstatus och på börsen har man tappat 90 procent av sitt värde, till runt 9 miljarder kronor.

Det kan jämföras med att inkassobolaget har 59 miljarder kronor i skulder – sex gånger mer än vad bolaget är värt.

Nyheter24 har ringt Spiltans fondförvaltningschef Lars Lönnquist för en kommentar, som hänvisar till pressavdelningens mejl. Spiltans pressavdelning har inte svarat på Nyheter24:s mejl.

Inkassojätten Intrum har fallit 90 procent på börsen.

Bolaget har fått skräpstatus av internationella bedömare. Och det är riktigt dåliga nyheter för tusentals svenska fondsparare, visar det sig.

MISSA INTE: Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Så blåstes svenska småspararna

Att investera i ett sådant högriskprojekt låter inte som någon säker affärsidé. Ändå är det precis det som Spiltans två lågriskfonder Högräntefonden och Räntefond Sverige gjort.

Och med stora summor pengar.

I dagarna avslöjade Dagens Industri att Intrums kreditvärde sänkts av ytterligare amerikanska bedömare.

Frida Bratt, Nordnet. Foto: Pressbild Nordnet Bank

Nordnets privatekonom Frida Bratt har ordet

Nyheter24 har intervjuat Frida Bratt som är privatekonom på nätbanken Nordnet.

– Spiltan beskriver det som att det rör sig om fonder för försiktigt sparande. Men tittar man bland fondens större innehav så rör det sig om – förutom bankobligationer, ett stort innehav i Intrum-obligationer, säger Frida Bratt till Nyheter24 och tillägger:

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Spararna förtjänar en förklaring.

Hög risk i Spiltans lågriskfonder

En fond har fördelen för den enskilda spararen att man kan sprida ut sina risker över dussintals eller hundratals företag och därmed få ta del av en uppgång på ett index utan allt för stor risk för att förlora pengar.

Det är bland annat en av anledningarna till att kvinnor haft en bättre avkastning på sina investeringar det senaste året: De investerar oftare i fonder, medan män oftare investerar i aktier.

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

Vad är en räntefond?

Men tycker man att även det är för riskfyllt kan man istället investera i en räntefond.

Det ger inte samma avkastning som en aktiefond vanligtvis, men man har en lägre risk och det brukar iallafall inte vara så låg avkastning som i ett sparkonto.

Istället för aktier investerar man pengarna i exempelvis statspapper och bankobligationer som ger lägre ränta men högre säkerhet.

I vanliga fall. Men i Spiltans fall har man investerat stort i skräpobligationer, till spararnas förtret.

Spiltan omsätter miljardbelopp

De två Spiltanfonderna omsätter miljardbelopp, och har markerats som lågriskfonder av Spiltan själva, med en tvåa på en sjugradig skala.

Men ändå har var tjugonde sparad krona som Spiltan fått in från de tusentals spararna investerats i Intrum: 4,8 procent kontra 5,2 procent.

Hundratusentals svenskar har investerat i Spiltan

Exakt hur många av Spiltans hundratusentals svenska sparare som investerat i de två fonderna är inte offentligt. Över en halv miljon svenskar har investerat i Spiltans många fonder, och de flesta aktiefonderna har gått bra det senaste året.

Men åtminstone 90 000 har investerat i de två så kallade lågriskfonderna via nätbankerna Avanza och Nordnet.

Spiltan Högräntefond – en sopig investering

17 020 kunder på Avanza och 2 191 på Nordnet, totalt över 19 000 personer, har investerat i Spiltan Högriskfond via nätbankerna.

Och fonden har utvecklats med 0,9 procent det senaste året. På tre år har man stigit med 0,07 procent, eftersom flera liknande dåliga investeringar sänkt fondens utveckling de senaste åren.

Spiltan Räntefond Sverige – störst på Nordnet

Räntefonder är inte lika populärt som aktiefonder. Men bland fondtypen är Spiltans Räntefond Sverige åtminstone störst, om man ser till Nordnets fondtorg.

12 023 kunder på Nordnet och 55 632 på Avanza, totalt över 67 000 personer, har investerat i Spiltan Räntefond Sverige.

Den har traditionellt gått bättre än sin mindre kusin Högräntefonden, men hela årets utveckling har raderats av den tokiga investeringen.

Senaste veckan har Spiltan Räntefond Sverige tappat -1,14 procent. Hade man 10 000 kronor i fonden för en vecka sedan innebär det att man nu har 9 886 kronor.

– Smällen i Intrum raderade ju ut uppgången i fonden. Så under denna period, sett sedan årsskiftet, har spararna jämförelsevis gått miste om avkastning, säger Frida Bratt.

AMF och Storebrand istället?

Hade man istället investerat i motsvarande i AMF eller Storebrand skulle man istället ha fått 1,23 procent eller 2,1 procent i ökning.

– Det kan då jämföras med Spiltan Räntefond Sverige där utvecklingen nu alltså är 0 procent i år, säger Frida Bratt.

Bättre med pengar på banken...

Även pengar på bankkontot hade varit en bättre investering. Hos Nordnet har sparare en effektiv ränta på 3,65 procent i årstakt, vilket hade gett en sparare 91 kronor sedan årsskiftet till sista mars.

Sparräntan hos konkurrenten SBAB är i dagsläget ännu högre, 4,25 procent, och skulle därmed ge strax över en hundralapp i avkastning på samma period för varje 10 000.

Felicia Schön, privatekonom på Avanza. Foto: Pressbild Avanza

... Men bäst är börsen

Felicia Schön är privatekonom på Avanza. De flesta som har Spiltan Räntefond har sparandet utspritt på andra fonder.

– Bland våra kunder som äger Spiltan Räntefond så har runt 95 procent minst 3 eller fler fonder bland sina innehav, så förhoppningsvis kan många trösta sig med att en dipp i en fond vägs upp av en annan - i alla fall i det längre perspektivet, säger hon.

378 kronors uppgång istället?

Avanzakunderna har i snitt 6 000 kronor i fonden – och har därför fortfarande ungefär 6 000 kronor eftersom fonden utvecklats noll procent sedan årsskiftet.

Men hade de istället satt in pengarna på en indexfond som följer Stockholms storbolagsindex, fått 6,3 procents ökning eller 378,0 kronor. 

– Men börssparande är betydligt mer volatilt och är inte direkt jämförbart, säger Felicia Schön.

Läs mer om ekonomi och sparande:

Billigare dollar och euro i sommar – så påverkas din semester

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Varning: Fräcka inkasso-bedragarnas våg av bluff-sms: "Nedringda"

/
/