Efter den senaste tidens it-strul går nu Skatteverket ut med information om en pågående överbelastningsattack.
Efter den senaste tidens it-strul går nu Skatteverket ut med information om en pågående överbelastningsattack. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Skatteverkets hemsida utsatt för attack: "Problem"

Tidigare i veckan började Skatteverket skicka ut inkomstdeklarationen till tusentals personer med digital brevlåda. Dock har myndigheten stött på tekniskt strul och nu går myndigheten ut med information att man utsatts för en överbelastningsattack.


Vad är en överbelastningsattack?

En överbelastningsattack, även kallad DDoS-attack (Distributed Denial of Service) är en form av cyberattack som överbelastar en hemsida, server eller ett nätverk. 

Överbelastningen sker med en så stor mängd förfrågningar att det inte går att hantera all trafik på samma gång, vilket gör hemsidan otillgänglig för dig som användare.

Källa: Zitac

Den 4 mars började Skatteverket skicka ut inkomstdeklarationer till tusentals svenskar. Kort därefter upplevde många som mottagit deklarationsunderlaget tekniska problem, både på myndighetens hemsida men även via de digitala brevlådor man mottagit dem i. 

Skatteverket: En pågående överbelastningsattack

Nu går Skatteverket ut med information till alla de som försöker logga in på "Mina sidor". Anledningen? Det pågår just nu en överbelastningsattack som begränsar den tekniska framkomligheten på på hemsidan.

"Just nu kan det förekomma problem med att logga in i vissa e-tjänster och på Mina sidor på grund av en pågående överbelastningsattack", skriver de i en informationsruta på hemsidan.

Skattejuristen: Det får du inte missa i deklarationen 2024

Skatteverket går ut med att hemsidan utsatts för en attack. Foto: Skärmavbild/Skatteverket

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Attacker mot myndigheternas hemsidor

Efter att problemen uppdagades i samband med utskicket av skattebeskedet har man valt att skjuta upp möjligheten att ta del av skattebeskedet på myndighetens hemsida till den 8 mars. Det innebär att vissa redan fått sina besked, medan andra helt enkelt får vänta lite till. 

Skatteverket är dock inte den enda svenska myndighet som utsatts för attack under den senaste tiden. Även riksdagens hemsida har haft störningar och Försäkringskassan och Finansinspektionen har utsatts för attacker, något som påverkat framkomligheten på hemsidorna.

Deklaration 2024: Så fungerar rut och rot-avdraget

Tidigare i veckan utsattes bland annat Försäkringskassan för en it-attack. Foto: Christine Olsson/TT

Därför kan du inte se din deklaration – då är problemet löst

/
/