En hyresgäst i norra Sverige betalade tusenlappar för mycket i hyra, i flera års tid.
En hyresgäst i norra Sverige betalade tusenlappar för mycket i hyra, i flera års tid. - Foto: Martina Holmberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Hyresgäst fick tillbaka 100 000 – betalar du för mycket?

En hyresgäst i norra Sverige betalade tusenlappar för mycket i hyra i flera års tid. Nu tvingas hyresvärden betala tillbaka 100 000 kronor och sänka hyresavgiften.


Vad gör Hyresgästföreningen?

Hyresgästföreningen har funnits sedan slutet av 1800-talet.  

1923 gick flera föreningar ihop och bildade Hyresgästföreningarnas Riksförbund.

Det är en medlemsstyrd förening som organiserar hyresgäster. De arbetar för rätten till en god bostad till rimligt pris.

Antalet medlemmar i föreningen uppgår till över 570 000 personer.

Källa: Hyresgästföreningen

Under 2023 fanns det över 1,9 miljoner hyresrätter i Sverige, enligt Boverket. Att vara hyresgäst innebär bland annat att det är värden som sätter avgiften du ska betala. Ansvaret för att bostaden är i gott skick ligger även det på hyresvärden. 

Den hyra du betalar ska dock vara skälig och det som styr det är bland annat storleken på bostaden, planlösning, läge i fastigheten och omkostnader. Dock bör hyran inte överstiga fem procent jämfört med en likvärdig hyresrätt.

Sambo? Då har du rätt att ta över hyreskontraktet från din partner

Betalade för mycket i hyra – i 2,5 år

Trots det kan nog många ibland känna att hyran stiger och stiger där man kommer till punkten av att hyran är på tok för hög.

För en hyresgäst i norra Sverige visade det sig vara just så, och mer därtill. Enligt Hem & hyra hade nämligen hyran varit 3 000 kronor högre än den borde varit, under närmare 2,5 års tid. 

I en intervju med sajten berättar Niclas Sundell, chef för juridikenheten hos Hyresgästförening, att det hela uppdagades när hyresvärden gjort fel i en ny hyresförhandling.

– I det här fallet hade man kommit överens med hyresgästen någon vecka innan förhandlingarna hade strandat. Det är först när förhandlingarna strandat som hyresvärden kan vända sig till hyresgästen och begära en ny hyra. De hade inte rätt att ta ut en högre hyra och då blev de återbetalningsskyldiga. Det föll på en teknikalitet kan man säga.

Hyresgästen från helvetet – lade rå kyckling i postluckan

En hyresgäst i norra Sverige betalade tusenlappar för mycket i hyra, i flera års tid. Bilden är en genrebild. Foto: Christine Olsson/TT

Hög hyra? Det bör du göra då

Efter många turer med Hyresgästföreningen, resulterade situationen i att man ansåg att hyresvärden tagit för mycket i hyra, vilket gav hyresgästen rätt till att få tillbaka hela 100 000 kronor. Utöver det sänktes dessutom hyran. 

Sundell säger också att det inte är ovanligt att hyresgäster betalar en högre hyra än vad som ska betalas. I de fall det sker bör man då kontakta Hyresgästföreningen för att ta reda på mer kring den förhandlade hyran och dess förhandlingsordning.

– Om det inte finns kan du fråga vad Hyresgästföreningen tycker om hyran. För att få mer hjälp behöver du vara medlem, men alla kan ringa och fråga om sin hyra, säger han.

Maria, 43, har flippat bostäder för 50 miljoner: "Frihet"

Efter att Hyresgästföreningen involverades i ärendet resulterade det i att hyresgästen fick 100 000 kronor tillbaka, och sänkt hyra. Foto: Helena Landstedt/TT

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

/
/