Det finns flera krav för att få överta ett hyreskontrakt.
Det finns flera krav för att få överta ett hyreskontrakt. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Christine Olsson/TT

Sambo? Då har du rätt att ta över hyreskontraktet från din partner

Har du gått och funderat på om och hur du skulle kunna överta kontraktet på din hyresbostad? Hyresgästföreningens förbundsjurist, Johan Mirtorp, reder ut vad du behöver känna till.


I Sverige är det inte helt ovanligt att vara bosatt i en hyresbostad. Enligt Boverkets senaste sammanställning fanns 1 989 632 lägenheter i hyresrätt sommaren 2023.

Skulle det vara så att du bor i en hyresrätt så kanske tanken har slagit dig hur ett eventuellt överlåtande av hyreskontraktet skulle gå till. Och när du har rätt att ta över bostaden rent juridiskt. 

I en intervju med Nyheter24 förklarar Hyresgästföreningens förbundsjurist, Johan Mirtorp, vid vilka situationer det kan vara möjligt för dig att överta kontraktet från din partner eller närstående.

– Om det skulle vara så att en hyresgäst inte längre behöver sin hyresrätt, och det faller sig så att vederbörande bor i lägenheten ifråga med någon annan är det möjligt att hyreskontraktet kan överlåtas till den här personen. Dock behövs det tillstånd från hyresvärden för att sådan överlåtelse ska få ske.

Missarna du ska undvika när du köper bostad 2024 enligt experten

Överta hyreskontraktet? Här är kraven du måste uppfylla

Mirtorp förklarar vidare att om det är så att din hyresvärd inte skulle acceptera överlåtelsen, alternativt väljer att inte svara på hyresgästens ansökan om överlåtelse, så är det möjligt för dig att ta ärendet vidare till Hyresnämnden där du kan söka tillstånd om att överta hyreskontraktet. Då provar de ärendet enligt hyreslagen för att se om du har rätt till överlåtelsen.

Kraven du måste uppfylla:

  1. Hyresgästen ska inte avse att använda hyrsrätten som bostad längre. Det ska inte vara fråga om endast en temporär flytt utan permanent.
  2. Personen som ska ta över kontraktet ska vara en närstående person, det vill säga barn, föräldrar, andra nära släktingar eller annan person som hyresgästen bott med under äktenskapsliknande former, eller personen som hyresgästen annars av särskilda omständigheter kan anses ha ett nära samband till.
  3. Hyresgästen ska ha varaktigt sammanbott med personen som avses överta kontraktet. Med detta menas någon man delat hushåll med även ekonomiskt. I normalfallet krävs det 3 års sammanboende.
  4. Slutligen krävs det att hyresvärden kan skäligen nöja sig med den nye hyresgästen. Med detta menas betalningsförmåga, historik rörande störningar och så vidare.

Så slipper du hyreshöjningen – experten: "Viktigt"

Då kan du överta hyresrätten som sambo

Johan Mirtorp förklarar även att om du skulle befinna dig i en samborelation där ni bor tillsammans i en gemensam hyresrätt, men där din partner står på kontraktet, behöver du först göra anspråk på bostaden.

– Lever man i ett samboförhållande och en partner vill överta lägenheten ska vederbörande göra anspråk på det mot den ursprungliga hyresgästen. Detta ska ske senast ett år efter att samboförhållandets upphörande. Om sambon lämnar lägenheten ska anspråket göras inom tre månader, säger han och tillägger:

– Övertagandet av lägenheten kan ske genom en skriftlig överenskommelse mellan samborna, bodelningen eller genom dom. Om hyreskontraktsinnehavaren dör kan den efterlevande sambon begära bodelning och få överta lägenheten av dödsboet, på samma sätt som vid en separation. 

Här har hyrorna höjts mest 2024 – kommunen som toppar listan

Lista: Här är de 10 kommuner där flest vräks – en kommun har toppat listan i tre år

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!