Den omfattande studien pekar på att lång eller kort sömn kan orsaka fetma.
Den omfattande studien pekar på att lång eller kort sömn kan orsaka fetma. - Foto: TT montage

Sover du lite? Då riskerar du att drabbas av fetma

Unga kvinnor som sover lite eller mycket löper högre risk att drabbas av fetma, enligt en studie.


Svårt bevisläge

Jenny Theorell-Haglöw poängterar också att en studie där personerna själva väljer och svarar på frågor om sina sovvanor inte räcker som bevis för att långa eller korta sömntider orsakar viktuppgång och fetma.

– Men mycket talar för att de faktiskt kan vara bidragande orsaker till fetma. Det finns till exempel studier som visar att långsovare är mindre fysiskt aktiva och att kortsovare är hungrigare och småäter mer jämfört med normalsovare, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Sover du för lite? Eller för mycket? Då ligger du i högriskzonen för fetma. Det visar en studie med närmare 5 000 kvinnor i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning. 

Bäst av allt är att sova normalt hela tiden, det vill säga mellan 6 och 8 timmar per natt, menar forskarna. 

– Våra resultat talar för att det finns skäl för oss inom vården att så tidigt som möjligt försöka upptäcka yngre kvinnor som är kort- eller långsovare och ge dem råd som kan förbättra deras sovvanor, säger forskaren Jenny Theorell-Haglöw, vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till Upsala Nya Tidning. 

Omfattande studie

Undersökningen gick ut på att kvinnorna med tio års mellanrum besvarade en enkät två gånger. Frågorna handlade om sovvanor, längd, vikt och midjemått. De flesta kvinnor gick upp i vikt under de tio åren, men bland kvinnorna som var under 40 år när studien inleddes var viktökningen betydligt större bland de som sovit lite respektive mycket.

1 av 3 kvinnor i gruppen under 40 år som sov länge respektive lite hade ett BMI-värde över 30, vilket är gränsvärdet för fetma. Bland de som sov normalt var det endast 1 av 10. 

Samtidigt var 6 av 10 kortsovare och 8 av 10 långsovare bukfeta. Att jämföra med 1 av 3 bland normalsovarna. 

– Kortsovare som övergick till normala sömntider under de tio åren hade mindre ogynnsam viktutveckling än dem som fortsatte att skära ner på sömnen. Men även i den gruppen var fetma och bukfetma vanligare än bland kvinnorna som sovit normalt hela tiden, säger Jenny Theorell-Haglöw, till Upsala Nya Tidning. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!