Ny statistik för siffror på hur många som tar livet av sig.
1 av 4
Ny statistik för siffror på hur många som tar livet av sig. - Foto: tt
Män från 15 till 24 år är den stora riskgruppen.
2 av 4
Män från 15 till 24 år är den stora riskgruppen. - Foto: tt
En av orsakerna till att män är överrepresenterade bland självmord är att män ofta har svårare att söka hjälp.
3 av 4
En av orsakerna till att män är överrepresenterade bland självmord är att män ofta har svårare att söka hjälp. - Foto: tt
401 män tog sina liv i Norge 2014.
4 av 4
401 män tog sina liv i Norge 2014. - Foto: tt

Män är överrepresenterade bland självmord – har svårare att söka hjälp

Män är överrepresenterade när det gäller självmord i hela världen. Självmord tar fler liv än Cancer, överdoser och olyckor.


Siffror från Statistisk Sentralbyrå i Norge från 2015 visar att män i en större utsträckning än kvinnor är benägna att begå självmord. År 2014 tog 401 män sina liv i Norge, kvinnor stod för 147 självmord samma år, detta skriver Norska Side3.

Det finns inget tydligt svar på varför män är överrepresenterade men det finns flera olika teorier. Bland teorierna är att män ofta dricker mer, tar större risker i livet och ofta har hårda fysiska arbeten. En annan teori är att män har svårare för att söka hjälp när de verkligen behöver det.

– Det finns åtminstone en klar hypotes - att vi män inte söker hjälp i samma utsträckning som kvinnor när vi behöver det. Att män måste ta det på allvar om de upplever psykiska problem eller våga be om hjälp, är helt klart en av de saker som vi tror kan hjälpa få ner siffrorna, säger Erland Mork, professor i Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid universitetet i Oslo till Side3.

Bland de vanligaste orsakerna till att en person tar sitt liv syns avslutade förhållanden, dödsfall, ekonomiska problem och allvarliga förändringar i livet.

– Vad man ofta ser är att det har skett en allvarlig händelse i livet: Uppbrott från förhållanden, utmaningar i jobbet, skuldkänslor eller när någon nära dör. Dessa är alla frågor och tankar som en person kan känna fångande och som kan vara svåra att se en väg ut ur, säger Erland Mork.

Självmordsantalen i åldersgruppen 15 till 49 år har sett ungefär likadan ut de senaste femton åren i Norge. Det finns dock en åldersgrupp som är mer benägen att begå självmord än andra, personer från 15-24 år.

– Speciellt i den yngre delen av åldersgruppen 15 till 24 år är självmord en vanlig dödsorsak. Jag måste betona att självmord är en sällsynt händelse i denna åldersgrupp också, men å andra sidan är det sällsynt att 15 till 24-åringar dör. Så på det sättet är det en vanlig dödsorsak, säger Erland Mork till Norska Side3.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Johan Macéus är en svensk programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Macéus.

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.