Tim, 3, har fått tillfälligt uppehållstillstånd.
Tim, 3, har fått tillfälligt uppehållstillstånd. - Foto: Susanne Lindholm/TT och Privat

Tim, 3, får stanna i Sverige – skulle utvisas själv till Nigeria

Treårige Tim, som är född i Sverige och som är familjehemsplacerad på Österlen, skulle utvisas ensam till Nigeria – ett land som han aldrig varit i. Men nu har pojken fått tillfälligt uppehållstillstånd.
– Vi är så glada och tacksamma, säger familjehemsmamman Sandra till Nyheter24.


År 2018 föddes Tim, som egentligen heter någonting annat och som nu är tre år gammal, i Helsingborg och han blev då omhändertagen av Socialtjänsten.

Detta eftersom pappans identitet var okänd och att man ansåg att pojkens biologiska mamma, som själv kommer från Nigeria, inte kunde ta hand om Tim.

Han placerades då i ett familjehem i skånska Brösarp på Österlen, men förra året fick de beskedet att Tim ensam skulle utvisas till Nigeria, vilket Nyheter24rapporterade om

Treårige Tims utvisning stoppades tillfälligt

I november förra året stoppade Migrationsverket utvisningen, som skulle ha verkställts i januari 2022, tillfälligt – något som Dagens Nyheter var först att rapportera om. 

Familjens ombud hade då lämnat in en ansökan om verkställighetshinder och flera dokument som skulle peka på varför Tim inte bör utvisas. 

– Det är ett orosmoment att vänta och inte få ett klart besked hur det kommer gå, sade familjehemsmamman Sandra till Nyheter24 då.

Läs mer om det här.

Tim får tillfälligt uppehållstillstånd: "Så glada"

Men nu är väntan över, åtminstone för nu: Tim har nämligen fått tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillståndet gäller i 13 månader och därefter kan man ansöka om förlängning.

Efter tre år är det möjligt att pojken beviljas ett permanent uppehållstillstånd, rapporterar DN.

– Känslan är bara glädje. Glädjen att Tims framtid är tryggad, säger Sandra nu till Nyheter24 och fortsätter:

– Även om det är tillfälligt uppehållstillstånd så är detta helt fantastiskt. Vi kommer få ansöka om förlängning vid senare tillfälle, men familjen kan äntligen landa och glädjas med varandra. Vi är så glada och tacksamma.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!