Utvisningen av Tim, 3, har tillfälligt stoppats.
Utvisningen av Tim, 3, har tillfälligt stoppats. - Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Privat

Ny vändning i utvisningen av treåriga Tim: ”Allt är ovisst”

Migrationsverket har tillfälligt stoppat utvisningen av Tim, 3, som hotas att skickas ensam till Nigeria – ett land den Sverigefödda pojken aldrig varit i.
– Det är ett orosmoment att vänta, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson till Nyheter24.


Bara elva dagar efter att Tim, nu tre år gammal, föddes i Helsingborg blev han tvångsomhändertagen av Socialtjänsten. 

Hans pappas identitet var okänd, och man ansåg att hans biologiska mamma, som kommer från Nigeria, inte kunde ta hand om pojken på ett adekvat sätt.

Efter tre år i sitt familjehem i Brösarp på Österlen kom beskedet att Tim skulle utvisas ensam till Nigeria eftersom Migrationsdomstolen gjort bedömningen att treåringen saknar tillräckliga skyddsskäl för att få stanna i Sverige.

– Vi blev förkrossade. Detta är så långt ifrån vad man tänker att man ska sitta i för situation. Tankarna går till att vår familj på fem personer kanske rivs upp, sade Tims familjehemsmamma Sandra Persson till Nyheter24 efter beskedet

Utvisningen av Tim har tillfälligt stoppats

Men nu har alltså utvisningen, som ska verkställas i januari, stoppats tillfälligt, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. 

Detta sker efter att familjens advokat skickat in en ansökan till Migrationsverket om verkställighetshinder, samt nya dokument som ska belysa varför Tim inte kan och bör lämna Sverige. 

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Samtidigt som ärendet handläggs har också individ- och familjenämnden i Landskrona, vilka låg bakom beslutet om tvångsomhändetagandet av pojken 2018, börjat undersöka möjligheten att flytta vårdnaden till Sandra och hennes make. Om det godkänns i tingsrätten blir de Tims juridiska föräldrar.

Tims familjehemsmamma Sandra: ”Allt är ovisst”

Den nya vändningen, och det tillfälliga stoppet, väcker blandade känslor hos Sandra.

– Det är ett orosmoment att vänta och inte få ett klart besked hur det kommer gå. Samtidigt släpper oron kring januari. Men att bara vänta för att någon annan ska bestämma framtiden är väldigt påfrestande, säger hon till Nyheter24.

Den långa och utdragna processen som familjen upplevt de senaste månaderna har påverkat dem alla på flera sätt.

Att utvisningen av Tim tillfälligt stoppats har gett upphov till blandade känslor hos familjen. Foto: Privat

– Det river upp oss som familj, men gör oss ändå starkare tillsammans. Allt är ovisst och känslan av att inte kunna gör allt för Tim är jobbigt. Det är en underliggande stress dagligen, berättar Sandra och fortsätter:

– Samtidigt blir man mer skör som person av att veta att man kanske kommer förlora honom. Alla i vår närhet blir påverkade av detta. Vi alla älskar honom som de andra barnen i familjen, så det är svårt att inte bli känslomässigt berörd och nedbruten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!