Treåriga Tim riskerar att utvisas ensam till Nigeria.
Treåriga Tim riskerar att utvisas ensam till Nigeria. - Foto: Privat

Treårige Tim ska utvisas ensam – 100 000 protesterar mot beslutet

Över 100 000 personer har skrivit under en namninsamling i protest mot att treåriga Tim, som är född i Sverige, riskerar att utvisas ensam till Nigeria i januari.
– Det känns som att halva svenska folket tycker som vi: att beslutet är felaktigt, säger pojkens familjehemsmamma Sandra Persson till Nyheter24.


Bara elva dagar efter att Tim föddes i Helsingborg 2018 blev han omhändertagen av Socialtjänsten. 

Detta eftersom pappans identitet var okänd och man ansåg att hans biologiska mamma, som kommer från Nigeria, inte kunde ta hand om honom på ett adekvat sätt.

Pojken placerades då vid ett familjehem på skånska Österlen och har bott där sedan dess. 

– Tim är en kille som vet vad han vill. Han är glad och sprallig och älskar att hitta på bus med sina syskon, säger familjehemsmamman Sandra Persson till Nyheter24.

Familjehemsmamman: "Förkrossade"

Men efter tre år kom mardrömsbeskedet: Tim ska utvisas ensam till Nigeria. Detta då Migrationsdomstolen gjort bedömningen att pojken saknar tillräckliga skyddskäl för att fortsatt få stanna kvar i Sverige.

– Vi blev förkrossade. Detta är så långt ifrån vad man tänker att man ska sitta i för situation. Tankarna går till att vår familj på fem personer kanske rivs upp, och hans framtid och han skulle behöva lämna sin trygghet, säger Sandra och fortsätter:

Foto: Privat

– Det är en känsla av maktlöshet att veta att man kanske kommer förlora en familjemedlem.

Migrationsdomstolen menar att Tim skulle kunna tas om hand av släktingar, som hans biologiska mamma angett i sin asylansökan, i Nigeria. 

Men den bilden delas inte av Sandra som menar att dessa inte visat något intresse av att ta sig an vårdnaden av pojken.

"Delar av lagstiftningen ställs mot varandra"

De som ställer sig kritiskt till beslutet menar att treåringen bör skyddas av barnkonventionen. Men frågan är komplex, uppger Louise Dane, som är doktor i offentlig rätt och som arbetar med migrations- och barnsrättsfrågor vid Asylrättscentrum. 

– Där finns inga speciella bestämmelser om uppehållstillstånd, däremot finns det bestämmelser om barnets bästa och om att hålla ihop familjer. I det här fallet handlar det om att man måste utreda vad som är Tims bästa, säger hon till SVT och fortsätter:

Foto: Susanne Lindholm/TT

– Barnets bästa måste vara ett viktigt intresse, men det kan finnas situationer där det också finns andra intressen. I migrationsärenden säger man att det intresset är reglerad invandring, säger Dane.

Ett liknande resonemang förs fram av Migrationsverket.

– Detta är olika delar av lagstiftningen som ställs mot varandra och då kommer vi in på vilket perspektiv som ska vara överordnat, säger rättschefen Carl Bexelius till DN och fortsätter vidare:

– Att barnkonventionen och principen om barnets bästa ska beaktas innebär inte en ny grund för att kunna bevilja uppehållstillstånd.

100 000 har skrivit under namninsamling

Sedan DN först uppmärksammade historien om Tim i förra veckan har starka känslor väckts i sociala medier och en namninsamling, för att försöka stoppa utvisningen, har nu fått över 100 000 underskrifter.

– Det känns som att halva svenska folket tycker som vi: att beslutet är felaktigt. Att se hur många som skrivit på värmer verkligen i hjärtat, säger Sandra.

Foto: Privat

Namninsamlingen har skapats av organisationen Brinn för barnen, och dess ordförande Jessica Ivarsson betonar vikten av att skriva under.

– Namninsamlingen har fått en ordentlig framfart, vilket är viktigt för att uppmärksamma och sprida information, men också att så många visar att de reagerar genom sin underskrift, säger hon till Nyheter24.

Tim heter egentligen någonting annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!