Mimmi gör en hel del upptäckter i sitt jobb som tullinspektör.
Mimmi gör en hel del upptäckter i sitt jobb som tullinspektör. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Gränsbevakarna-profilen: Det här ska du ALDRIG göra om du stoppas i tullen

Varje dag passerar tusentals människor Sveriges gränser, och inte sällan försöker de föra in något illegalt i landet. För Nyheter24 berättar tullinspektören Mimmi, som medverkar i “Gränsbevakarna Sverige”, om vad du absolut INTE bör göra om du blir stoppad av tullen.


"Gränsbevakarna Sverige" är den populära realityserien, som tidigare gjorts i flera andra länder, och som sänds på Kanal 5 samt discovery+. I serien får vi följa tulltjänstemän, utredare, spanare och hundförare som arbetar för att säkra Sveriges gränser, hamnar och flygplatser.

Mimmi är tullinspektör – syns i "Gränsbevakarna Sverige"

Bland annat får tittarna träffa tullinspektören Mimmi, som i programmet har varit med om en rad märkliga händelser och som har gjort en hel del underliga fynd vid diverse kontroller. Mimmi jobbar mestadels i tullfiltret på Arlanda, och i år är det fem år sedan hon började utbildningen som tullinspektör. 

Här kan du se när Mimmi och kollegan Olivia gjorde en vidrig upptäckt i en resväska på Arlanda

Mimmi har gjort ett flertal annorlunda upptäckter i resväskor. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Tullinspektören avslöjar – det här ska du ALDRIG göra om du blir stoppad

I Mimmis yrke som tullinspektör har hon stött på allt från äckliga fynd i kvarglömda resväskor till ilskna resenärer som är allt annat än nöjda över att bli intagen på kontroll. 

För Nyheter24 berättar hon vad som är det sämsta, du som resenär, kan göra om du blir stoppad för kontroll av tullen. 

– Bli inte arg, var inte onödigt otrevlig. Vi gör vårt jobb och du kan bli kontrollerad fastän du inte har gjort något fel, förklarar Mimmi. 

Mimmi jobbar som tullinspektör. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

"Har du något att dölja?"

Mimmi menar att det alltså inte hjälper att bli arg eller upprörd vid en kontroll. 

– En smugglare kan se ut hur som helst, och bara för att du kommer in på kontroll betyder det inte att vi misstänker att du smugglar just narkotika. Det finns ju hur mycket saker som helst som du inte får ta med dig in i Sverige. Ju mer arga de blir, då kan man också tänka sig, har du något att dölja? Då kan kontrollen ta mycket längre tid än vad den nödvändigtvis hade behövt göra, berättar Mimmi och tillägger: 

– Så du ska inte bli rädd bara för att du är uttagen på kontroll. Du får se det som när polisen gör sina fordonsstopp för att kolla om du har rätt körkort och sådant, det är alltså standard. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.