Sommaren 2023 har bjudit på både regn och sol.
Sommaren 2023 har bjudit på både regn och sol. - Foto: Adam Ihse/TT och Johan Nilsson/TT

Så blir vädret i augusti – då kan prognosen vända: "Högsommarvärme på flera håll"

Den svenska sommaren 2023 fortsätter bjuda på regn och rusk. Men kan vi förvänta oss någon värme i augusti? Nyheter24 frågade SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.


Sommarvädret har minst sagt varit växlande över de flesta delarna av landet under juli, och många håller nu tummarna för att augusti ska bli varmare. Här kan du läsa om varför det inte är värmebölja i Sverige

Meteorologen svarar: Så blir vädret i veckan

Nyheter24 frågade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, om hur sommarvädret kommer se ut den första veckan i augusti. Och det verkar förbli ostadigt.  

– Vi har ju fortsatt det här lågtrycksbetonat som vi har haft i stort sett hela juli, vilket innebär att det är varierande väder på många platser. Tidvis moln, regn eller skurar, kanske inslag av åska. Men att det också varvas med i alla fall glimtar av sol med längre eller kortare solstunder. 

Sofia Söderberg ser inte heller att det blir någon stor förändring vad gäller temperaturen i veckan. 

– Den ligger ju runt 15-20 grader över hela landet här i veckan. 

– När solen får komma åt och värma kan det bli 20 grader både i söder och i norr. 

Här blir det bäst väder första veckan i augusti 2023

Var blir det då egentligen bäst väder i veckan? Enligt Sofia Söderberg är det ingen särskild plats som sticker ut på den fronten. 

– Det är ju varierat över hela landet, så det finns inget område som inte berörs av skurar tidvis, eller som inte får solglimtar tidvis. Det här varierade vädret är nog rätt så jämnt fördelat över hela landet. 

Blir det bättre väder i augusti? 

SMHI tittar på vädret tio dygn framåt, och deras senast tillgängliga prognos sträcker sig fram till 9 augusti. Sofia Söderberg betonar att det däremot kan ändras tills dess. 

– Det är ingen jättetydlig signal, men det ser ut som att mycket lutar åt att det blir fortsatt lågtrycksbetonat också i början på nästa vecka, förklarar hon för kanalen. 

Även TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren ser att det kommer ytterligare ett lågtryck när vi kliver in i vecka 32, och förklarar att det inte finns något stabilt väderläge i sikte. 

– Vi har haft mellandagar på många platser i landet men vi går gradvis mot allt ostadigare väder igen, förklarar hon för kanalen

När kommer sommarvärmen? 

Enligt SVT:s meteorolog Onni Mikkola bör man däremot inte tappa hoppet riktigt än. 

– Det är fortfarande långt kvar av sommaren. Augusti är en av våra sommarmånader och redan under torsdag, fredag ser det ut som att det är lite varmare luft som letar sig upp över landet. Åtminstone över norra Sverige där vi kan få högsommarvärme på flera håll, men fortsatt en del skurar också, säger han till SVT

Joanne Rinne är meteorolog på Foreca, och till Aftonbladet har hon sagt att det finns chans till något bättre väder i augusti. 

– Enstaka dagar med sol är möjliga och det finns chans att prognosen ändras andra halvan av augusti, säger Joanne Rinne.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!