Vissa livsmedel är betydligt känsligare under rötmånad.
Vissa livsmedel är betydligt känsligare under rötmånad. - Foto: Lise Åserud/TT och Johan Nilsson/TT

Undvik att bli sjuk under rötmånad – ät INTE det här: “Blodförgiftning”

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade Nyhetsmorgon listade hon vilka livsmedel du bör undvika under rötmånaden. Detta för att slippa bli riktigt sjuk.


Rötmånaden infaller vanligtvis mellan slutet av juli och början av augusti. Sommaren 2023 hade rötmånaden sitt startskott den 24 juli, och råkar infalla under en period med låga temperaturer. Vad som kännetecknar rötmånad är värme och hög luftfuktighet, vilket gör att bakterierna trivs bättre och livsmedel blir lätt förstörda. 

Marie-Louise Danielsson-Tham gästar Nyhetsmorgon – tipsen inför rötmånad 2023

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade Nyhetsmorgon gav hon sina bästa tips för att undvika att bli sjuk, och listade några livsmedel som man bör vara extra försiktig med. 

Danielsson-Tham förklarar att det ofta inte är någon fara att plocka ut exempelvis en Skagenröra direkt från kylskåpet, för att sen låta den stå ute i någon timme. Men går det längre tid än så kan det bli desto mer otrevligt. 

– Så fort temperaturen kommer över tio grader, och den är där i ett par timmar, då kan det bli farligt. 

Därför ska du inte köpa den klarröda köttfärsen: "Blödande tarm"

"Fört ner mina hudbakterier"

Livsmedelshygiens-experten förklarar att på exempelvis bufféer och picknick-utflykter så finns det vissa saker som man ska undvika att ta med sig. Med sig till Nyhetsmorgon-studion har experten med sig ett antal livsmedel, bland annat bakelser och just Skagenröra. 

– Det är sådant som jag har jobbat i med händerna och då fört ner mina hudbakterier, bland annat stafylokocker, vilket kan binda ett gift direkt redan i maten efter två till tre timmar som gör att man blir jättesjuk, berättar hon. 

Danielsson-Tham hade med sig vissa livsmedel till studion. Foto: Nyhetsmorgon/TV4

Dessa livsmedel i fråga är högt bearbetade, och de är också finfördelade. Ju mer finfördelat det är, desto bättre trivs bakterierna, förklarar Danielsson-Tham. 

Kändiskocken: Därför ska du ALDRIG grilla hamburgare

Rötmånad: Maten du måste undvika

Ytterligare ett exempel på mat som Marie-Louise Danielsson-Tham menar att man bör undvika är räkor, detta eftersom skaldjur är extra känsliga. 

– Antingen ska du äta maten nylagad, 70 grader, eller så ska du äta maten direkt från kylen, högst 10 grader. Då klarar du dig. 

Marie-Louise Danielsson Tham tipsar om att ha med sig kylklampar i ryggsäcken, på picknicken och till och med när man åker och handlar i mataffären på sommaren. 

Hur sjuk kan man då egentligen bli av den här typen av mat, när det är rötmånad? Enligt Danielsson-Tham kan det få riktigt otrevliga konsekvenser. 

– Kräkningar och diarré är det vanligaste, och det är aldrig kul att få på sommaren. I värsta fall blodförgiftning.

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!