Två skolor i Bollnäs kommun vill få fler att äta av skolmaten.
Två skolor i Bollnäs kommun vill få fler att äta av skolmaten. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Hans Pennink

Skolans drag för att eleverna ska äta skolmaten – samma rätt varje dag

I Bollnäs kommun har man tagit ett steg för att få fler barn att äta av skolmaten genom att servera samma mat – varje dag.


Den nya terminen har precis startat för elever runt om i landet. I Bollnäs kommun har man redan gjort en stor förändring. Efter att ha kommunen mottagit ett medborgarförslag för att få fler barn att äta av skolmaten har man på två skolor i Bollnäs nu infört samma maträtt – varje dag. 

– Vi valde något som är lätt för köken att göra i ordning och som är populärt. Något som vi tror att de flesta barnen skulle tycka om, berättar Bollnäs kommuns kostchef Susanne Björklund till TV4. 

Elever lurades äta världens starkaste chili i skolmaten: ”Spydde och fick andnöd”

Därför serveras samma maträtt – varje dag

Anledningen till förändringen på menyn i de skolor som nu testar förslaget är att få fler barn att få fler barn att äta av skolmaten.

– Vi ville testa om det här skulle minska specialkosten och få fler barn att äta av skolmaten.

Det som serveras, utöver den fasta matsedeln, är makaroner och köttbullar, något som hittills har uppskattats av eleverna.

– Jag frågade barnen och de säger att det är så himla bra för om man inte gillar skolmaten så kan man alltid äta köttbullar och makaroner, säger Malin Berglund som är köksansvarig på Kilbergsskolan till TV4. 

Hon tror dock att man i slutändan kommer gå tillbaka till den vanliga maten.

Varningen till föräldrar – efter nya virala trenden: ”Utredning hos socialtjänsten”

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!