En ny trend har blossat upp på sociala medier.
En ny trend har blossat upp på sociala medier. - Foto: Martina Holmberg/TT & Isabell Höjman/TT

Varningen till föräldrar – efter nya virala trenden: ”Utredning hos socialtjänsten”

En ny viral trend har blossat upp på sociala medie-plattformen Tiktok. Föräldrar filmar när de knäcker råa ägg i sina barns huvuden. Det som ska föreställa "pranks" kan istället vara ett brott som begås.


En ny trend har blossat upp på sociala medier där föräldrar filmar när de utsätter sina barn för spratt. Den nya utmaningen #eggcrackchallenge går ut på att knäcka råa ägg i huvudet på barnen. Just nu har hashtaggen hundratals miljoner visningar bara på plattformen Tiktok.

Mängder av kommentarer fyller nu flera virala videos där många skrattar åt innehållet.

Foto: Skärmavbild Tiktok/paigehobbs16
Foto: Skärmavbild Tiktok/lexx.sonny

Så rengör du dina airpods – enligt städexperten

Advokaten: "Kan betraktas som ett ofredande"

Enligt tidningen Mama kan föräldrarna begå brott när de knäcker äggen mot sina barns huvuden. De har nämligen varit i kontakt med familjerättsadvokaten Peter Zeijersborger. Han berättar att det som visas faktiskt kan utgöra ett brott mot barnen. 

– Juridiskt kan den den här typen av handlingar kan betraktas som ett ofredande.

Han förklarar att genom att kasta ägg på en annan människa begår man ett ofredande och att göra det på någon som inte gett sitt samtycke klassas likadant, berättar han. 

– Det här är en handling som inte visar på sunt förnuft i föräldraskapet. Om någon orosanmäler en förälder som lagt ut en sådan här video skulle det leda till en utredning hos socialtjänsten.

Barbie-botox är den senaste skrämmande trenden: "Paralysering av muskeln"

Kritiken mot inläggen

Andra inlägg på plattformen Tiktok kritiserar föräldrarnas agerande och menar att flera barn tar skada både fysiskt och mentalt. En video där en användare berättar hur skämten istället bör gå tillväga har närmare två miljoner visningar.

"Om föräldrarna frågar barnen om det är okej att göra det innan de gör det och visar vad de ville göra. Om du ska skämta med barn, se till att de är med på det så de kan skratta med dig istället för att du skrattar åt dem", säger @mrchazzmrchazz.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!