Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen 2023.
Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen 2023. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så fördelas det kungliga apanaget - hit går mest pengar

Den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, firar 50 år på tronen. Varje år disponerar han närmare 150 miljoner kronor i apanage som fördelas inom hovet och kungafamiljen – och hit går det mest pengar.


Den 15 september 1973 förkunnades det att Sverige fått en ny kung, Carl XVI Gustaf. 2023 firar han hela 50 år på tronen och är därmed en av europas längst sittande monarker, endast slagen av Storbritanniens före detta drottning Elizabeth och Margrethe, drottningen av Danmark. 

Här är kungens alla bilar – lyxiga samlingen är värd 25 miljoner

Kungen disponerar apanage

Det svenska apanaget betalas ut till Hovstaterna och ska bland annat täcka kungahusets omkostnader och representation. I Sverige ligger för närvarande apanaget på omkring 150 miljoner kronor årligen. 

I en intervju med TV4 berättar den politiske reportern Jens B Nordström att det svenska kungahuset är ett kostnadseffektivt sådant. Han tydliggör också vem som disponerar apanaget.

– Det är kungen som fördelar det här. Han själv och drottningen tar den största delen och det är litegrann baserat på hur mycket man gör. De åker på flest statsbesök och invigningar och sådant. Kronprinsessan Victoria och Daniel gör också ganska mycket, säger han.

Däremot får inte prinsessan Madeleine och Chris O’Neill ta del av apanaget eftersom de valde att skriva ut sig ur kungahuset 2019 och har således inga officiella uppdrag, vilket krävs för att få ta del av pengarna.

Här kan du läsa om kungens vän Aje Philipson och hans enorma bilsamling

Så spenderar Carl XVI Gustaf apanaget

Var hamnar resterande pengar efter alla omkostnader och representationer kan man då undra. 

En av de större utgifterna är personalomkostnader för att driva hovet och kungahuset. Två andra stora utgiftsposter är driftkostnader och privata omkostnader.

Så mycket spenderade kungen 2021

  • Personalkostnader för hovet och kungahuset: 63 miljoner kronor
  • Driftkostnader: 20,1 miljoner kronor
  • Privata kostnader: 13,6 miljoner kronor

– De ska ju ha lite fritid också, säger Jens B Nordström.

I förhållande till andra europeiska länder ligger dock det svenska kungahuset förhållandevis lågt sett till apanage och utgifter. Bara det nederländska kungahuset får motsvarande 573 miljoner kronor per år och i Storbritannien landar det på hisnande 1,5 miljard kronor årligen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!