Smörgåsrån har varit slut i många butiker, sedan Göteborgs kex flyttade till Riga.
Smörgåsrån har varit slut i många butiker, sedan Göteborgs kex flyttade till Riga. - Foto: Pressbild Orkla

Kaos för Göteborgs kex – kunderna rasar på tomma hyllor: "Usla"

Göteborgs kex flytt från Kungälv till Riga i Lettland har inte gått som förväntat. Nu ekar hyllorna tomma på flera av företagets produkter.


I december 2022 tillverkades de sista kakorna i Göteborgs kexfabrik i Kungälv. Efter 134 år flyttade den norska ägarkoncernen Orkla produktionen till Riga i Lettland. 

Flytten hade varit planerad sedan 2018, men mötte ändå hård kritik av konsumenterna i sociala medier. 

Här kan du läsa om kundernas ilska mot Göteborgs kex.

Vad har hänt med Smörgåsrånen?

Flytten har inneburit en hel del produktionsproblem. I slutet av maj skrev Nyheter24 om att de populära smörgåsrånen var slut nästan överallt i Sverige. 

– Vi har flyttat vår produktion av smörgåsrån till en ny fabrik och är ännu inte uppe i full kapacitet. Det innebär att en del produkter inte alltid finns i alla butiker, sa Joanna Mossberg, kommunikationschef till Nyheter24 då.

Trots att det nu gått ytterligare några månader så har Orkla fortsatta problem, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om. 

Produktionen är ännu inte uppe i full kapacitet, vilket gör att mångas favorit Smörgåsrån och kakorna Singoalla och Ballerina ofta saknas i butikerna. 

– Produktionen rullar för fullt och vi prioriterar de storsäljande konsumentfavoriterna. Om en konsument inte hittar en produkt de letar efter i en enskild butik så är det värt att kolla i en annan butik eller några dagar senare, för vi fyller på alla butikskedjor löpande, säger Jenny Mossberg till Nyheter24.

Här är Göteborgs kex populära produkter som saknas

Några produkter tillverkas inte alls för tillfället: 

  • Cremekex citron 
  • Remi nougat
  • Smörgåsrån fullkorn

– Det är svårt att svara på exakt när de kommer att börja produceras igen, men vår förhoppning är i början på nästa år, säger Joanna Mossberg.  

"Ni har tappat en kund"

Många kunder har varit fortsatt arga på flytten till Riga, vilket märks på Göteborgs kex Facebook där många skriver att de numera bojkottar företaget. 

Men många följare är också irriterade på att hyllorna ekar tomma, vilket syns i kommentarerna under de senaste månaderna:

"Ni har tappat en kund då enda produkten som var unik nog för att köpa från er har ni lagt ner tillverkningen på."

"Vi saknar smörgåsrånen här!"

"Usla besked lämnar ni!"

Skärmavbild: facebook.com/GotebrogsKex
Skärmavbild: facebook.com/GotebrogsKex
Skärmavbild: facebook.com/GotebrogsKex
Skärmavbild: facebook.com/GotebrogsKex
Kex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!