Många kritiska röster har höjts mot Göteborgs Kex.
Många kritiska röster har höjts mot Göteborgs Kex. - Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Kundernas ilska mot svenska kakjätten: "Skäms"

Innan årsskiftet rullade det sista kexpaketet ut på produktionsbandet vid Göteborgs Kex-fabrik i Kungälv. Nu tillverkas företagets kex istället i Riga – något som inte tagits väl emot av alla kunder.


Det var i slutet av december förra året som produktionsbanden på Göteborgs Kex-fabriken i Kungälv slutade att rulla. Man hade då producerat sina kex och kakor på orten i hela 134 år. 

Istället har fabriken flyttats till Riga, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare. Läs mer om beskedet från Göteborgs Kex här.

Kunderna i sociala medier: "Dags att byta namn"

Flytten, som varit planerad ända sedan 2018, har dock inte landat väl bland alla kunder. På Göteborgs Kex Facebook-sida är det flera konsumenter som vädrar sina åsikter:

"Lettiska kakor som heter Göteborgs Kex? Så underligt. Nej, jag tror jag avstår."

"Hoppas ni går i konkurs!"

"Nä inge mer kex från Göteborgs då ni flyttat utomlands. Vill jag ha utländska kex så finns det i överflöd."

"Dags att byta namn på era produkter.. Att ni inte skäms!!"

Vissa kunder menar också att företaget ska börja gå under namnet "Riga Kex" istället.

Orkla om flytten: "Mer hållbara kex och kakor"

Men när Nyheter24 kontaktar Orkla, som äger Göteborgs Kex, uppger man att Göteborgs Kex fortsatt är svenskt i allra högsta grad.

"Göteborgs kex är ett inarbetat och älskat varumärke med långa traditioner och omtyckta produkter. Vi är fortsatt ett svenskt bolag med svensk ledning och svensk produktutveckling. Våra konsumenter ska känna sig trygga med att de klassiska kexen och kakorna kommer att finnas kvar och utvecklas med svenska smaker", skriver Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige, en kommentar som vidare fortsätter:

"När produktionen nu flyttats till vår nybyggda fabrik i Riga har vi redan från första dagen sänkt kakornas klimatavtryck med 20 procent och har mål om en helt fossilfri produktion senast år 2025. Mer hållbara kex och kakor helt enkelt."

Kex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!