Som snöröjare har Anders fått utstå mycket hat och hot.
Som snöröjare har Anders fått utstå mycket hat och hot. - Foto: Anders Wiklund/TT & Janerik Henriksson/TT.

Anders, 60, misshandlades på jobbet som snöröjare

Snöröjaren Anders misshandlades under ett arbetspass av en villaägare. Anders som säger att han är van vid hot i vardagen är frustrerad över händelsen.
– Folk har väl alltid varit förbannade, men de senaste åren har det blivit så otroligt aggressivt.


Under torsdagskvällen den 28 december 2023 arbetade Anders, 60 som vanligt med att ploga snö. Under sitt arbetspass blev han misshandlad av en villaägare, vilket Gefle Dagblad var först att rapportera om. 

52 dödsolyckor på arbetsplatser i år – facket: "Ingen tar ansvar"

"Gapade och skrek"

– Han var så upprörd och hetsig och bakom honom stod två yngre män vid ytterdörren. De gapade och skrek och jag förklarade att jag följer kommunens direktiv och de får vända sig med synpunkter till kommunen. Sen stängde jag dörren och gasade därifrån för jag insåg att det inte var någon idé att förklara mer, berättar  Anders för Aftonbladet.

Extremkyla drar in – SMHI varnar • Här är det minus 38 grader

Han hinner inte köra länge förr än någon kastade något på plogmaskinen. 

– Då kastades någon skit på maskinen och jag blev så förbannad och slog en tvärnit. Jag hoppade ut och då kom en kille och sprang fram och jag hann knappt reagera. Jag fick upp näven för att skydda mig men fick en smäll på sidan så att glasögon blev sopor.

Nyårsnattens våldsamheter – bränder och misshandel över hela landet

"Såg knappt något"

Sedan berättar snöröjaren att han föll till marken.

– När jag låg där var jag rädd att bli sparkad, men jag tog mig upp och lyckades ringa en av mina chefer. Jag hade ju inga glasögon så jag såg knappt något.

En av hans chefer och polis till kallades till platsen. Anders mår efter omständigheterna bra, men är frustrerad över händelsen.

Petra Lundh blir ny rikspolischef – första kvinnan på posten

"De senaste åren har det blivit så otroligt aggressivt"

Han har plogat och snöröjt sedan tonåren och blivit utsatta för hot samt utskällningar flera gånger. Han tog en paus på 10 år från sitt arbete eftersom han inte orkade med alla hot han fick. 

– På ett pass kan man få tre-fyra påhopp. Folk som pekar finger, skriker att man är dum i huvudet, gapar, skriker och kastar grejer. Det här är vår jävla vardag. Folk har väl alltid varit förbannade, men de senaste åren har det blivit så otroligt aggressivt, berättar Anders för Aftonbladet.

39,5 miljarder kronor betalades ut – så fördelades sjukpenningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!